Централната банка на Русия ускори темпото на облекчаване на паричните

...
Централната банка на Русия ускори темпото на облекчаване на паричните
Коментари Харесай

Банката на Русия ускори темпото с най-голямото намаляване на лихвите от 2017 г. насам

Централната банка на Русия форсира темпото на облекчение на паричните потоци като понижи лихвения си % с 50 базисни пункта и съобщи, че обмисля даже по-голямо понижение за в бъдеще, откакто инфлацията сподели признаци за спад под мечтаната цел от 4% годишно, осведоми Bloomberg.

Референтната ставка беше понижена на 6,5% от 7%. Банката на Русия намали прогнозата си за инфлация в края на годината до 3,2% -3,7% и уточни, че "дефлационните опасности към този момент надвишават проинфлационните ".

За последно Централната банка извърши понижение на референтната ставка с 50 базисни пункта преди съвсем две години. Русия към този момент е понижила лихвите три пъти през тази година, само че шефът на централната банка Елвира Набиулина предходната седмица уточни, че би трябвало да се направи повече, с цел да се предотврати резистентен интервал на ниска инфлация. „ Започна нова епоха на политиките за поддръжка на растежа “, сподели Елина Рибакова, заместител основен икономист в Института за интернационалните финанси във Вашингтон. „ Очаквам притокът на съветския облигационен пазар да се вдигне. “ Такива ходове към този момент бяха осъществени и от централните банки на Турция и Украйна.

Доходността по облигациите с падеж през 2027 година е спаднала със 7 базисни пункта до 6.48% през днешния ден. Рублата се търгуваше с 0,3% по-силно по отношение на $.

Банката на Русия поддържа целогодишната си прогноза за напредък от 0,8% -1,3% и съобщи, че ускорението през третото тримесечие се дължи на краткотрайни фактори. Забавянето на световната стопанска система понижи търсенето на експорт от Русия, се споделя още в изказването.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР