Централната банка на Аржентина на извънредно заседание взе решение да

...
Централната банка на Аржентина на извънредно заседание взе решение да
Коментари Харесай

Аржентина повиши основната си лихва до 45%

Централната банка на Аржентина на изключително съвещание взе решение да увеличи ставката по главната си рента от 40% до 45 %.

Както се отбелязва в прессъбощението на банката тази лихвена ставка ще остане на това равнище най-малкото до октомври.

Последното решение на централната банка е четвърто подред изключително повишение на главната рента през 2018 година. Базовата лихвена ставки в Аржентина е на най-високото равнище измежду всички страни в света.

Южноамериканската страна е една от първите разрастващи се страни, които тази година изпитват сериозен спекулативни напън върху националните си валути.

През май на управляващите в Аржентина се наложи да стартират внезапно втърдяване на паричната политика на фона на дестабилизацията на валутния курс на песото. По оценка на организация Bloomberg от началото на 2018 година и до този миг аржентинското песо е изгубило 38% от цената си във връзка с $.

През юни Аржентина заяви, че е съумяла да се контракти с Международния валутен фонд за даване на заем от 50 милиарда $.

Досегашното съдействие на страната с МВФ не даде приемлив резултат. Икономическата рецесия, почнала през 1990 година и последвалата меланхолия в интервала 1998 - 2002 година, приключиха с финансов фалит на Аржентина и съществени рецензии по адрес на провежданата от МВФ политика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР