Централна комисия по професионална етика при БЛС (ЦКПЕ) е силно

...
Централна комисия по професионална етика при БЛС (ЦКПЕ) е силно
Коментари Харесай

БЛС призова медиите да бъдат етични при отразяването на медицински казуси

Централна комисия по професионална нравственос при БЛС (ЦКПЕ) е мощно обезпокоена от зачестилите напоследък случаи на отразяване в медийното пространство на медицински проблеми, свързани със загуба на живот или настъпили затруднения след осъществено лекуване.

Утвърждаващата се в последно време тревожна наклонност за предоставяне на публичност на сходни случаи, преди да са завършили инспекциите от оторизираните органи и да са станали ясни резултатите от тях, за жалост, нанася леке върху цялото съсловие, косвено внушава виновност на лекарите и медицинския личен състав за случилото се, само че и нещо доста по-страшно: слага лекарите под прицел за гнева на цялото общество.

И резултатите от гореизложеното са на разположение: всекидневно ставаме очевидци на проявена вербална и физическа експанзия против наши сътрудници и това се случва на фона на острия дефицит на фрагменти в бранша, крепящата се на работещи пенсионери система, голямото натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари всекидневно.

За това Централна комисия по професионална нравственос към БЛС моли за самообладание при обявяване на сходни случаи в медийното пространство. Разбираме болката и паниката на околните и сме съпричастни, само че авансово издаване на присъди от тях в медиите, без да се познават обстоятелствата по съответния случай и да е на разположение потвърдена лекарска неточност, повлича публичното неодобрение върху цялото съсловие и води до необратими последици, при които печеливши няма, а губещите сме всички ние: и лекарите и пациентите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР