Централна и Източна Европа е огромен пазар за хакващ софтуерПрез

...
Централна и Източна Европа е огромен пазар за хакващ софтуерПрез
Коментари Харесай

Набират финансови мулета с обяви за работа в интернет

Централна и Източна Европа е голям пазар за хакващ програмен продукт

През предходната година 103 български жители и 83 чужденци са употребявани като финансови мулета у нас, по данни на ГДБОП

От 35 до 40% от постъпващите сигнали в ГДБОП са от региона на прането на пари и финансовите мулета, заяви Владислав Донев, контрольор в бранш „ Киберпрестъпност” към ГДБОП-МВР.

Финансовите мулета нямат потребност от механически умения – това са хора с невисок обществен статус и с потребност от финансови средства, уточни Донев пред участниците в полемика по време на районния конгрес за киберсигурност,  проведен от Международната академия за образование по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

По данни на ГДБОП, през предходната година 103 български жители и 83 непознати жители са употребявани като финансови мулета у нас, а до юни т.г. са разкрити 58 български жители и 26 непознати жители, изпълняващи сходна роля.

По думите на Владислав Донев, данните от жертвите се изземат по разнообразни способи – главно посредством лъжливи уеб уеб сайтове, след което се прави платежно разпореждане към финансовото муле, което посредством системите за превод на пари изпраща сумите назад към хакера.

Финансовите мулета са хора с невисок обществен статус, разясни Владислав Донев от ГДБОП

За задачите на кражбите в последно време засилено се употребяват и криптовалути. Интересен е също фактът, че мулетата се набират в уеб страниците за работа в интернет посредством разгласи с оферти за мениджърски позиции за Източна Европа, показа той.

Най-динамичната и „ атрактивна” престъпна интензивност, която е мъчно да бъде планувана, е тази в Централна и Източна Европа, стана ясно още по време на полемиката. Регионът съставлява извънредно огромен пазар за хакващ програмен продукт, а престъпните нарушители се концентрират мощно върху е-търговията и обществените мрежи.

В същото време телефоните и таблетите стават източник на все по-голям риск, заради липса на ограничения за сигурност в региона на подвижността. Мобилният злоумишлен код нараства доста бързо и – не на последно място – обичайните закононарушения от ден на ден се изнасят онлайн, разяснява Снежана Малеева, и.д. шеф на организация SELEC.

Най-разпространените типове киберкриминални закононарушения в ЦИЕ са свързани с рансъмуер (ransomware), тъмна мрежа (dark net), виртуални валути, финансовите мулета, онлайн употреба на деца и разнообразни интернет обири. Борбата против тях се води както чрез  дейности в самата организация SELEC, посредством интернационално съдействие и посредством публично-частни партньорства.

SELEC има 12 държави-членки и 23-ма сътрудници. Оперативни сътрудници на организацията са Интерпол, Италия и Съединени американски щати, а 20 страни и редица интернационалните организации са наблюдаващи към организацията. В рамките на SELEC неотдавна е извършено взаимно следствие на България и Румъния по отношение на кражбите на кредитни карти, което разкрива редица злоупотреби, има задържани обвинени.

Криминалните нарушители се концентрират извънредно мощно върху е-търговията и обществените мрежи, съобщи Снежана Малеева от организация SELEC

В огромно следствие, обхващащо няколко страни от района, е засечена и група за офанзиви на митническите системи. Само по тази незаконна активност вредите за България са в размер на 10 млн. лв. за 2015 година, като към момента няма данни за 2016 и 2017. Организираната незаконна група се обръща към корумпирани чиновници на митниците, които заразяват компютри в системата, предоставяйки по този метод неверна информация за тествани коли. Интересен факт за тази група е, че тя употребява биткойни, посочи Снежана Малеева.

В рамките на полемика специалисти от България, Черна гора, Азърбейджан, Грузия и Microsoft дискутираха аспектите на сигурността и провокациите в трансформацията към е-правителство и показаха положителни практики в региона.

Критичните от позиция на сигурността регистри в Грузия са 39 на брой, като следващата година страната ще разшири този лист и ще добави и търговски обекти – да вземем за пример интернет снабдители, заяви Давид Кватадзе, CERT управител в Министeрството на правораздаването на Грузия.

В Черна гора пък страната работи главно в посока повишение на знанията в региона на сигурността  – посредством изявления в медиите, образования в учебните заведения и други начинания, показа Ана Ракочевич, консултант в CIRT-ME, MPA, Черна гора.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР