Централизираната система за издаване и резервация на билети в реално

...
Централизираната система за издаване и резервация на билети в реално
Коментари Харесай

Близо 23 млн. билета са издадени през електронната система на БДЖ

Централизираната система за издаване и резервация на билети в действително време на „ БДЖ Пътнически транспорти “ ЕООД регистрира близо 23 млн. билета, а общият брой на генерираните абонаментни карти доближи 465 000. Платформата беше създадена от „ Информационно обслужване “ АД и пусната в употреба през декември 2017 година, и покрива изцяло бизнес потребностите превозвача по вътрешното билетоиздаване на България. Системата е внедрена в 99 гари и бюра в страната и обгръща всички ЖП направления и над 600 влака.

Клиентите на националния ЖП транспортьор интензивно употребяват и създадената функционалност за онлайн пазаруване билети. До този миг през уеб страницата https://bileti.bdz.bg са продадени общо над 140 000 билета, като единствено за 2021 година са регистрирани над 82 000 онлайн продажби. Системата разрешава закупуване на билет когато и да е на денонощието, от всяка точка на света, като се дава опция за избор на седящо или спално място посредством скица за всеки трен.

„ Внедряването на централизираната система за продажба на билети доста усъвършенства качеството на услугите по запазване и закупуване на билети, работата на чиновниците на националния транспортьор и понижи злоупотребите “, сподели изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов. По думите му посредством платформата се реализира по-добро ръководство и мониторинг на продажбите и придвижването на влаковете, а също по този начин и следене на запълването на местата във вагоните. Тя замести остарялата система за билетоиздаване, която се използваше от националния железопътен транспортьор и беше основана на MS DOS, без никаква съгласуваност на касите.

„ Информационно обслужване “ АД в допълнение осъществя и интеграция на автоматизирано въвеждане в действително време на данните от графика за придвижване на влаковете. Това улеснява и усъвършенства доста работата на системата и отстрани нуждата от ръчно въвеждане.

Разработена е и функционалност, която разрешава билетоиздаване непосредствено във влака от кондуктора. Чрез нея всички пасажери, които се качват от ЖП гари и спирки без каса, могат да закупят своя билет на място във трен. Издаването ще се прави посредством мобилно устройство, което е обвързвано посредством мобилна мрежа със централния сървър и мобилен принтер. Предстои новата функционалност да бъде сертифицирана от Българския институт по метеорология и Национална организация по приходите. В момента през мобилните устройства кондукторите валидират редовността на билетите. До в този момент през наличните мобилни устройства (PDA) са валидирани над 750 000 билета.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР