Централен депозитар вече може да извършва сетълмент на сделки в

...
Централен депозитар вече може да извършва сетълмент на сделки в
Коментари Харесай

Централният депозитар вече може да приключва сделки в евро


Централен депозитар към този момент може да прави сетълмент на покупко-продажби в евро. Това стана допустимо вследствие на осъществен сполучлив план взаимно с Българска национална банка (БНБ), оповестиха от организацията. Чрез него Депозитарят закупи статут на спомагателна система в Tрансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в действително време (TARGET2).

„ Възможността да завършваме покупко-продажби в евро е значима причина за разрастване на доста начинания свързани с развиването на финансовия пазар в страната ни и района. Всички тези начинания са залегнали в Стратегията и ние работим интензивно за сполучливата им реализиция. “, сподели Васил Големански, изпълнителен шеф на Централен депозитар.

Новата функционалност разрешава да се завършват покупко-продажби с задгранични депозитарни институции. По този метод ще бъдат подкрепени самодейностите на БФБ-София свързани с търговията на задгранични акции посредством пазара BSE International и търговията на районната платформа SEE Link. Депозитарят ще може да прави и заплащания по корпоративни дейности, лихви и/или главници по излъчвания ДЦК деноминирани в евро.

Централен депозитар АД е единствената организация в България, която реализира сетълмент на безналични корпоративни скъпи бумаги. Акционери на депозитаря са Министерство на финансите, огромните търговски банки и капиталовите медиатори в България, участващи интензивно на пазара за скъпи бумаги.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР