Централен депозитар и Национална агенция за приходите (НАП) пускат обща

...
Централен депозитар и Национална агенция за приходите (НАП) пускат обща
Коментари Харесай

Централният депозитар и НАП пускат нова електронна услуга за гражданите


Централен депозитар и Национална организация за приходите (НАП) пускат обща електронна услуга за жителите. От през днешния ден всеки ще може да направи подробна информация за собствеността си върху акции на интернет страницатa на Централен депозитар. Справката ще се прави посредством въвеждане на ЕГН и личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите, заяви пресцентърът на Централен депозитар.

„ Новата електронна услуга, която разработихме дружно с Национална агенция за приходите, има за цел да улесни жителите, да направи достъпа им до информация за собствеността върху финансови принадлежности бърз и безвъзмезден. Това е част от систематичните ни старания да подтикваме интереса към вложенията в акции, както е и метод да развиваме сполучливо финансовия пазар в страната ни. “, сподели Васил Големански, изпълнителен шеф на Централен депозитар.

„ Правим следващата крачка в посока по-бързо и елементарно обслужване на клиентите и на двете администрации. Вярвам, че с предлагането на повече и по-качествени е-услуги насърчаваме доброволното съблюдаване на законодателството. “, разяснява Галя Димитрова, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

Проектът е осъществен от експертни екипи на Централен депозитар и Национална агенция за приходите и е директен резултат от волята на двете институции да понижат административната тежест върху жителите и да основават изгоди за тях.

Справката, която всеки жител може да направи посредством ЕГН и ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите, съдържа информация за собствеността върху финансови принадлежности като акции, облигации и дялове, в кое сдружение са активите и спомагателни данни.

Услугата дава достъп до информация и за притежавани акции добити вследствие на всеобщата приватизация.

Справката е налична на уеб страницата на Централен депозитар, на линк: https://ewallet.csd-bg.bg
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР