Централата на Теленор в Осло Норвежката телекомуникационна компания Теленор (Telenor)

...
Централата на Теленор в Осло Норвежката телекомуникационна компания Теленор (Telenor)
Коментари Харесай

Теленор продава българския си оператор


Централата на Теленор в Осло

Норвежката телекомуникационна компания " Теленор " (Telenor) договаря с американски фонд за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора против цена от 2 млрд.евро. Това оповестяват три неофициални източника за профилираното издание " Мерджърмаркет " (Mergermarket), представено от " Капитал " в четвъртък. Според българското издание кандидат-купувачът е бил определен като извънреден още през декември 2017 година

От " Теленор България " пренасочват за мнения към централата на телекома в Осло, откъдето декларират, че не разясняват пазарни клюки.

За планове на норвежката компания да се раздели с бизнеса си в България до момента не е имало индикации. Според " Мерджърмаркет " допустимо е договорката за активите на " Теленор " в България, Сърбия и Черна гора да бъде допълнена с бизнеса им в Унгария. Така възможният покупател може да получи наличие на четири пазара с общо съвсем 10 млн. клиенти (3.3 млн. в Сърбия и Черна гора, както и 3.1 млн. в Унгария), написа " Капитал ".

" Теленор " влезе на българския пазар, откакто напролет на 2013 година се споразумя с гръцката ОТЕ за придобиването на българския мобилен оператор “Глобул “ и комерсиалната верига за мобилни устройства “Германос България “ против 717 млн. евро. Новият притежател преименува оператора, усили пазарния си дял и вкара 4G-мрежата първи в страната. Според последния финансов доклад за деветмесечието на 2017 година на сдружението, то има 3.23 милиона клиенти в България, което е спад с 9 % по отношение на преди година поради намаляването на предплатените клиенти. Средният доход от клиент обачерасте с 6% до 14 лева на месец.

Засега купувачът на трите мобилни оператора на " Теленор " в района е незнаен. Твърди се, че интерес е бил проявен от американския фонд KKR, който има сателитен тв оператор в Сърбия и вложения в района. Според други източници предпочетеният покупател не е прочут в района.

Макар да е вторият по брой клиенти на мобилни услуги български оператор, " Теленор " е трети по доходи в размер на 667 млн. лева за деветте месеца на 2017 година. Лидер е БТК с 875 млн. лева, следвана от " Мобилтел " с 806 млн. лева, само че и двете компании оферират доставка на телевизия и закрепен интернет, до момента в който " Теленор " няма такива.

От основаването на " Глобул " през 2001 година, това ще е едвам втората промяна на притежателя на телекома.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР