Центърът за психично здраве в Русе ще тегли заем от

...
Центърът за психично здраве в Русе ще тегли заем от
Коментари Харесай

Центърът за психично здраве в Русе тегли заем, за да плаща заплати

Центърът за психологично здраве в Русе ще тегли заем от 250 хиляди лв., с цел да обезпечи естествената работа на лечебното заведение. Заради късно излязлата разпоредба за финансиране на този тип лечебни заведения Центърът е натрупал отговорности. Освен това от Министерството на здравеопазването са им нараснали единствено с лев и петдесет средствата за леглоден и психиатрите се тормозят, че ще имат сложна година.

Русе

В началото на годината управлението на психиатричните центрове и лечебни заведения изчисляваха, че за издръжката на лечебните заведения ще са им нужни най-малко 55 лв. дневно. Наредбата на здравното министерство, която тази година е излязла и със забавяне, е разчела нужните суми, с които се покриват разноските за лекарства, лекуване, режийни осигуровки, на по-малко.
Д-р Теменужка Матева, шеф на Център за психологично здраве, Русе: Издръжката е нараснала много малко, тя е нараснала на леглоден с лев и петдесет и в този момент става 40 лв.. По-голямо покачване има в интензивните грижи и в дневните стационари, само че интензивните грижи са един дребен % от общия брой хора, които постъпват при нас.
И това, дружно със закъснелите заплащания за първите 4 месеца на годината, изплатени едвам на 10 април, са довели до струпване на отговорности и се наложило и да се тегли заем.
Д-р Теменужка Матева, шеф на Център за психологично здраве, Русе: И най-неприятното е, че април месец се наложи да имаме отговорности към личния състав, който работи един доста тежък труд, които колкото да успяхме да си получат заплатата тъкмо преди 7 април, който е единственият празник професионален. Успяхме да разплатим всички задължения, само че до момента в който се стабилизира ситуацията, т.е. до момента в който получаваме равномерна прехрана. Има един празен ход, в който ние би трябвало да издържим и хората да си получат заплати, и да си плащаме отговорностите, и то без лихви./
Д-р Теменужка Матева сподели, че въпреки всичко ще се възползват от минималното нарастване и на този стадий са повишили три пъти нощния труд, който до момента е бил сред 70 стотинки и един и петдесет на час. За нарастване на заплатите обаче към този момент не може да се приказва.
Д-р Теменужка Матева, шеф на Център за психологично здраве, Русе: Трябва да получат всички, и немедицинските служащи, които са с висше, със приблизително обучение, обаче вземат участие директно в лечебно-диагностичния развой. Тази прехрана, която получаваме, не ни дава опция да достигнем заплатите на хората, работещи в Центъра за психологично здраве, според КТД-то, което е признато предходната година.
В Центъра за психологично здраве в Русе работят близо 200 души, които обслужват три остри отделения и дневен център. Голяма част от тях са фелдшери и медицински сестри, на които заплатите би трябвало да станат 950 лв.. Засега обаче няма изясненост по какъв начин ще бъдат разпределени обещаните 50 милиона лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР