Центърът за градска мобилност придобива системата за обработване на SMS-и

...
Центърът за градска мобилност придобива системата за обработване на SMS-и
Коментари Харесай

ЦГМ вече без посредник при паркирането с SMS-и в „синя” и „зелена” зона

Центърът за градска подвижност придобива системата за култивиране на SMS-и от паркирането в “синя ” и “зелена ” зонa в София и към този момент няма да работи с медиатор.

Това ще разреши на сдружението да понижи и финансовите си разноски.

До момента тази активност минава през фирма-посредник сред сдружението и мобилните оператори, само че договорът с нея, подписан през 2015 година, изтича този септември, оповестиха от ЦГМ.

ЦГМ разгласи процедура за възлагане на социална поръчка на договаряне по реда на Закон за обществените поръчки с мобилните оператори и снабдители в България за даването на услугата паркиране в „ синя “ и „ зелена “ зони посредством SMS-и.

Договорите с доставчиците на услугата ще са за период от 5 години, а общата планирана стойност на поръчката, за всички евентуални по закон реализатори, е 7,9 млн. лв. за целия петгодишен интервал.  Стойността е избрана в сходство на приходите от SMS-и от зоните за платено паркиране в София. Реално тази прогнозната сума съставлява до 12% от общите доходи от услугата.

Доставчиците, с които се чака да бъдат подписани контракти по оповестената поръчка, ще я получат за образуване и гарантиране непрекъснатост на услугата за паркиране посредством SMS-и. За съпоставяне до 2015 година процентът, който е взиман от фирмата-посредник, е бил 15 на 100, а за последните 4 години е 13 на 100. В актуалната социална поръчка е до 12 на 100.

За самите клиенти на зоните за почасово платено паркиране няма да има смяна в цените.

До края на  годината ЦГМ ще пусне и така наречен цифров ваучър за паркиране през мобилни приложения.Дружеството планира  да има такова приложение, както и дава правото на всеки търговец да създаде свое и да го предложи против 10 % комерсиална отстъпка (такава е тя все още и за търговците, които продават хартиени талони за паркиране). Дигиталният ваучър ще разреши на водачите на коли да имат по-голям избор при възнаграждение на престоя при паркиране в зоните, а освен посредством хартия, на паркомат или с SMS-и.

Приходите от зоните за почасово платено паркиране се влагат назад в системата като 50% от тях отиват за възобновяване на тротоари, построяването на паркинги (в момента се довършва този на метростанция „ В. Левски “, който е със 197 места, и предстоят ремонтите на паркингите на Централна гара и бул. „ Сливница “) и поддържането на самата зона за почасово платено паркиране, в която към този момент има близо 30 000 места. Останалите средства от приходите отиват за покриване на транспортната задача на градския превоз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР