Центърът по контрол на заболяванията и СЗО изрично предупредиха, че

...
Центърът по контрол на заболяванията и СЗО изрично предупредиха, че
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Очакваме по-силна от обичайната грипна вълна

„ Центърът по надзор на болесттите и СЗО категорично предизвестиха, че би трябвало да чакаме грипна вълна по изводите, които се направиха от това, което стана в Австралия. Там беше малко по-силничка, в сравнение с в последните 5 години “. Това сподели имунологът и консултант в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

„ Всяка година си знаем следното: нормално през ноември потвърждаваме първите грипни вируси, през декември има разпространяване на грипа, а пикът на вълната през последните 15 години е в края на януари и през февруари ”, изясни той.

Той направи параленост сред грипа и COVID-19. „ Грипът сега минава два пъти по-леко от ковид. Не по този начин беше преди две години. Коронавирусът беше 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше от него ”, изясни проф. Кантарджиев. По думите му поради траялите с години ограничения, носенето на маски и неналичието на риновируси, организмите на всички ни са изгубили естествения си имунитет. Той обаче добави, че обществото е квалифицирано за грипна вълна и нищо съдбовно не би трябвало да чакаме.

„ Всеки вторник се събира експертния съвет за ковид. На последния съвет стана ясно, че дори и да се усилват случаите на Коронавирус у нас, се забави темпът на увеличение, а това значи, че сме достигнали най-високото равнище на разпространяване. Освен това минава доста по-леко, напълно малко са натоварени лечебните заведения “, сподели проф. Кантарджиев.

Той добави, че множеството респираторни инфекции стартират с инфектиране на гърлото, а лимонът със сода е най-хубавото средство за лекуване. „ Резенче лимон се топи в сода и се изяжда, само че постоянно след ястие. Всички респираторни инфекции стартират с гърло и се демонстрират най-силно заран, тъй като когато спиш, възпалението се демонстрира по-силно ”, изясни проф. Кантарджиев.

Той предложи болните да си стоят у дома, с цел да не разнасят болестта. Препоръча и да се имунизираме както против Коронавирус, по този начин и против грип.

Пред NOVA NEWS шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова пък съобщи, че досега няма потвърдени случаи на грип у нас. Тя обаче също чака грипната вълна тази година да е сериозна, тъй като имунитетът ни е измършавял.

По думите ѝ има покачване на острите респираторни болести, породени от редица други вируси. „ Това са риновирусите при децата, имаме аденовируси и парагрипни вируси. Очакваме и единични грипни вируси. Ще има циркулация преди да ги засечем. Очакваме грипът да е вид А, H3N2, той е включен във имунизацията и господства от години. Симптомите са болки в гърлото и температура, те настъпват внезапно. Има и обща изнемощялост с болки по тялото. По същия метод може да се стартира и Коронавирус “, изясни проф. Христова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР