Центърът на Млечния път е странно и диво място. Именно там

...
Центърът на Млечния път е странно и диво място.
Именно там
Коментари Харесай

Тази впечатляваща снимка на центъра на нашата галактика загатва за нов космически феномен

Центърът на Млечния път е необичайно и диво място.

Именно там се намира нашето галактическо ядро – една свръхмасивна черна дупка, наречена Sgr A*, чиято маса е 4 млн. пъти по-голяма от тази на Слънцето. Вероятно това е мястото с най-екстремна среда в нашата вселена, доминирано от гравитационните и магнитните полета на Sgr A*.

Въпреки че се намира на едвам 25 800 светлинни години от Земята, на нас ни е извънредно мъчно да надникнем по-внимателно в този район. Той е обкръжен от гъсти облаци от прахуляк и газ, които закриват някои от дължините на вълната. Ако използваме обаче технологиите по подобен метод, че да преодолеем рестриктивните мерки на очите си и да създадем невидимите дължини на вълната забележими, ще осъзнаем, че там настъпват някои в действителност странни процеси.

С помощта на мощната рентгенова обсерватория „ Чандра “, както и на радио телескопа MeerKAT, астрономи направиха тъкмо това. Те комбинираха направените от тях фотографии в една панорамна мозайка, която демонстрира свръхнагорещените газови влакна и магнитните полета с невиждани елементи.

В нов теоретичен труд пък астрономът Даниел Уанг от Масачузетския университет в Амхърст разказва тези характерности по-подробно (включително една изключително забавна нишка, която сияе блестящо (и се прелита) както в рентгеновите, по този начин и в радио дължините на вълната.

„ Тази нишка разкрива един нов феномен – написа Уанг. – Това е доказателство за продължаващо и сега събитие, при което магнитното поле се обвързва отначало. “

Източник: NASA/CXC/UMass/Q.D. Wang; NRF/SARAO/MeerKAT

Цялото изображение е в действителност впечатляващо. Рентгеновата радиация е изобразена в оранжево, зелено, синьо и лилаво. Тези цветове съставляват другите сили. Що се отнася до радио дължините на вълната, те са в сиво и лилаво. Над и под галактическата низина виждаме две големи струи газ, разпростиращи се на 700 светлинни години. Южната наподобява е обвързвана с гигантския радио мехур, открит през 2019-та. Според учените той е вследствие от скорошната интензивност на Sgr A* (да не се бърка с доста по-големите мехури Ферми или eROSITA).

Забележителната газова нишка, наречена G0.17-0.41, е ситуирана в южния дял – тънка конструкция, дълга цели 20 светлинни години, само че необятна едвам 0,2.

Рентгеновата радиация е впримчена в радио нишките. Нейният профил допуска, че тази радио нишка в действителност е магнитно поле. Формата и спектралните свойства на обвързваните с нея детайли допускат, че ниската е резултат от магнитно обвързване – едно много бурно събитие, което настава, когато линиите на магнитното поле, подредени в противоположни направления, се сблъскат, разпаднат и след това – обвържат отначало.

G0.17-0.41. Източник: NASA/CXC/UMass/Q.D. Wang; NRF/SARAO/MeerKAT

В рамите на този развой, който пренарежда магнитното поле, магнитната сила се образува в кинетична сила и топлота. Обикновено този развой не е задоволително енергиен, че да докара до появяването на рентгенови лъчи. Магнитните полета в галактическия център обаче са доста по-мощни.

Фактът, че нишките са ситуирани по покрайнините на мехурите, ни подсказва, че магнитното обвързване евентуално е провокирано от конфликти сред облаци от газ. Изхвърления в резултат на това материал се насочва към галактическия център и се врязва в газа в междузвездния медиатор, а това от своя страна задейства магнитното обвързване.

Именно това евентуално нагорещява газа в района и надлежно – води до някои забавни последици. Тъй като по-голямата част от събитията на обвързване са или прекомерно бледи, или твърдее дифузни, с цел да бъдат засечени от методите, с които разполагаме през днешния ден, G0.17-0.41 евентуално е едвам „ върхът на айсберга на обвързването в галактическия център “, написа Уанг.

Тъй като събитията на обвързване евентуално вземат участие в нагорещяването на междузвездната плазма, ускоряването на галактическите лъчи, междузвездната турбулентност и образуването на междузвездните структури, Уанг счита, че с помощта на нишките от вида на G0.17-0.41 ще научим повече за физиката на междузвездното магнитно обвързване.

„ Галактическият център е една в действителност комплицирана система, която включва както взаимоотношението сред обособените звездни и междузвездни съставни елементи, плюс Sgr A*, само че и вливането и приключването на голям брой енергийни източници, както и механизми на нагорещяване и изстудяване. “

Изследването е оповестено в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР