Център, който осигурява на своите ползватели не просто място за

...
Център, който осигурява на своите ползватели не просто място за
Коментари Харесай

Център за интегрирани услуги беше открит днес в Ямбол

Център, който обезпечава на своите ползватели не просто място за краткотрайно настаняване и изхранване, само че и условия, близки до домашната среда, както и извънредно значимите социално-здравна, психическа и юридическа поддръжка беше публично открит през днешния ден в Ямбол. Той е построен в границите на план „ На фокус - националния потенциал в региона на убежището и миграцията ", финансиран със средства по стратегия „ Вътрешни работи " на Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021 година с програмен оператор Дирекция „ Международни планове " на Министерство на вътрешните работи, а сътрудници са Българският Червен кръст, Държавната организация за бежанците при Министерския Съвет и съдружие „ Евроклуб Жена ". Специални посетители бяха зам.-областния шеф Николай Костадинов, зам.-кметът на Община Ямбол Васил Александров, ръководителят на Общинския съвет на Община Ямбол Антон Шиков, зам.-председателят на БЧК Стойчо Стойчев, генералният шеф на БЧК проф. доктор Красимир Гигов, шеф на бранш „ Миграция " към ОД на МВР-Ямбол Татяна Павлова, Оксана Легка от Мати Украйна, както и представители на разнообразни институции, организации и локалната общественост.

„ Въоръженият спор в Украйна сподели, че нито една страна в Европа не беше изцяло готова да реагира на големия поток от дами и деца, търсещи избавление и сигурност. Ето за какво, работата на Центъра е фокусирана върху най-уязвимите групи - малолетни или малолетни лица, непридружени, хора с увреждания, възрастни, самотни родители и хора, подложени на мъчения и разнообразни форми на принуждение ". Това сподели по време на церемонията генералният шеф на БЧК проф. доктор Красимир Гигов. Той акцентира, че по-голямата част от лицата с предоставена краткотрайна протекция са самотни родители - майки с деца и хора със характерни потребности. „ Отчитайки тяхната накърнимост и нуждата от навременна и профилирана поддръжка, активността на Центъра е ориентирана точно към тях ", добави още проф. Гигов.

Дългогодишните обичаи в филантропичното подкрепяне на БЧК-Ямбол посочи шефът на Областния секретариат и началник на плана инж. Митко Филипов. Той напомни, че организацията подкрепя украинските жители от първите на спора, както и напъните на организацията да приготви и осъществя сегашния план.

Важността на плановите действия подчертаха и заместник-областния шеф на област Ямбол Николай Костадинов и заместник-кмета на Община Ямбол Васил Александров. Представителите на локалната власт показаха и цялостна поддръжка за тяхната реализация.

Ужасът на войната напомни Оксана Легка от Мати Украйна. Тя благодари на локалната общественост, на Община Ямбол и особено на Българския Червен кръст за поддръжката и подчертава върху персоналните истории и премеждия на хората, както и върху психосоциалната поддръжка и здравната помощ, оказвана на украинските жители. " Дейностите, залегнали в плана са естествено продължение на това, което Червения кръст и други организации вършат през цялото време на военните дейности в Украйна ", акцентира тя.

По време на церемонията един от ползвателите на Центъра - пенсиониран лингвист и учител, дошъл в България дружно със своята брачна половинка и техния наследник със характерни потребности, прочете извънредно прочувствено стихотворение, написано от него с признателност към българския народ и БЧК за оказаната поддръжка.

Събитието даде опция на всички посетители да прегледат новооткрития Център, да се срещнат с дейностите по плана, както и да поддържат връзка непосредствено с настанените там деветима украински жители и да научат техните истории.

Дейностите планувани в плана „ На Фокус " се осъществят на територията на цялата страна, като главен акцент се слага на югоизточна България. Обединявайки и синхронизирайки експертизата и опциите на сътрудниците, планът цели да увеличи потенциала на представители на неправителствените организации, държавни/публични органи, институции, общини, работещи в региона на леговище и миграция, както и на предоставящите разнообразни услуги на жители на трети страни, посредством включването им в образования. В края на 2023 година в Бургас завърши курсът по български език (ниво А1) за украински жители с краткотрайна протекция, като са планувани още два сходни курса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР