Ценните книжа на банките по света се сринаха за начало

...
Ценните книжа на банките по света се сринаха за начало
Коментари Харесай

Световен борсов срив след фалита на американска банка

Ценните бумаги на банките по света се сринаха за начало на седмицата, макар уверенията от през вчерашния ден на американския президент Джо Байдън, че финансовата система на Съединените щати е в сигурност.

Това става, откакто американските управляващи трябваше да се намесят, с цел да защитят потребителските депозити поради срутва на Силикон вали банк.
-->
Байдън даде обещание да направи всичко належащо, с цел да се отбрани банковата система. Инвеститорите обаче се притесняват, че други кредитори могат да бъдат наранени от последствията и това провокира внезапен спад на цените на акциите в международен мащаб.

В понеделник цените на акциите на испанската Santander и немската Commerzbank се намалиха с повече от 10%.

Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските, макар уверенията към клиентите, че имат задоволително ликвидност, с цел да се предпазят от шокове.

Германският финансов министър увери, че няма мотив за терзания.

" Виждаме, че американското държавно управление и финансовите институции действаха уверено. Ние имаме свои органи в Европа, в Германия, да вземем за пример, лични органи за финансов контрол, които непрекъснато наблюдават обстановката. Тези институции не оставят подозрение във връзка с стабилността. Вярвам в немската стопанска система ", сподели Кристиан Линднер.

" Единственият метод да спрете суматохата, когато тя стартира, е държавното управление да каже, „ тук сме и няма да задаваме доста въпроси, в случай че въобще има такива. Ще осигурим ликвидност на банковата система и финансовите пазари “. Те го направиха, само че все пак виждаме, че пазарите към момента се вълнуват. Изчисленията, които разнообразни пазарни участници вършат в разнообразни сегменти на финансовите пазари, наподобяват много комплицирани и е мъчно да се планува по какъв начин тъкмо ще се развият събитията ", разяснява Суале Омарова, учител в Университета Корнел и финансов анализатор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР