Ценителите на добрата храна са напълно наясно, че едни от

...
Ценителите на добрата храна са напълно наясно, че едни от
Коментари Харесай

Кулинарно приложение на амонячната сода

Ценителите на положителната храна са изцяло наясно, че едни от най-вкусните артикули в кулинарията, са печивата. Тестените изкушения обаче не могат без набухватели. Това са веществата, които се слагат в тях, с цел да усилят размера им. Сред главните типове набухватели, които се употребяват в пекарството, е амонячната сода.

Амонячната сода се употребява най-често при приготвянето на курабийки. Освен това може да размени содата бикарбонат във всяка рецепта.

Когато се пекат сладки с амонячна сода, постоянно усещаме миризмата на амоняк. Тя е мощна и остра. Това се обуславя от обстоятелството, че когато се нагрее при температура сред 18 и 24 градуса, се отделя амоняк.

Хубавото е, че тази миризма бързо изчезва. Въпреки това точно нежеланата миризма на амоняк кара доста хора да заобикалят амонячната сода и да употребяват други набухватели.

 Сода

Някои проучвания сочат, че тя е евентуално рискова поради това обособяване на амоняк. В същото време обаче тезата се оборва от изказванието, че при термична обработка амонякът се изпарява и затова няма риск.

Мнението на експертите кулинари обаче е, че сладките бухват доста по-добре, когато при приготвянето им се употребява амонячна сода. При готвене, в случай че амонячната сода е на кристали, би трябвало безусловно да се стрие и прекара през ситна цедилка. Също по този начин може да се разтворите и в малко вода - 3 с.л. вода за 1 ч.л. сода.

Курабийки с амонячна сода

Необходими артикули: брашно - колкото поеме, 1/3 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 1/2 пакет амонячна сода, 1/2 пакет бакпулвер, захар, олио, 1 ванилия

Начин на подготвяне: Всички артикули се смесват добре. Полученото тесто би трябвало да е малко по-гъсто от кексово, само че да не лепне. С намазнени ръце се оформят топчета, които се подреждат в тава. Отгоре се поръсват със захар. Сладките се пекът на 180 градуса, до момента в който порозовеят.

Амонячната сода има голям брой приложения и единствено едно от тях е кулинарното. Често се употребява при производството на виновност, във фармацевтичната промишленост, даже в производството на козметика.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР