Цените са спекулативно високи, целта е да бъде принуден германския

...
Цените са спекулативно високи, целта е да бъде принуден германския
Коментари Харесай

Да се готвим за най-лошия сценарий с газа

Цените са спекулативно високи, задачата е да бъде заставен немския регулатор да пусне " Северен поток 2 " Чирен незабавно да се изпълни с азерски газ, споделя Христо Казанджиев, специалист от Българския енергиен и минен конгрес в особено изявление за в. " Стандарт "  
 

- Имало ли е до момента в историята такива рекордни цени на газа в Европа, господин Казанджиев?

- Такива цени аз не си припомням, а съм в тази сфера от 20 година Тези цени са в действителност шокови. Те слагат европейската стопанска система в доста тежки условия. Да се надяваме, макар че е малко евентуално това да стане бързо, те да се възстановяват. Както съобщи Газпром, утвърждението на " Северен поток 2 " и въвеждането му в цялостна употреба ще докара до спад на цените за европейските консуматори. Това утвърждение се чака от немския регулаторен орган, който би трябвало да сертифицира тръбата, че може да се експлоатира. Това, което се прави от началото на годината, е да бъдат принудени Европейски Съюз и Германия да ускорят процедурите по утвърждение на плана и завършването на газопровода. Има основателни догатки, че този взрив на цените е обвързван с прилепяне на Европейски Съюз, Германия и европейските страни да работят по-бързо. Тактиката на натиска се базира на страха от идната зима - че тя ще е доста тежка, което е прекомерно евентуално да се случи. И в това време имаме дефицит на природен газ, полупразни газохранилища, които са главен източник за посрещане на пиковите консумации през зимата.  

- Защо са полупразни газохранилищата? Заради по-малко доставки ли?

- През пролетта и началото на лятото операторите на газохранилищата се въздържаха да купуват природен газ на високи цени, с цел да го нагнетяват за предпазване, с вярата, че цените въпреки всичко ще паднат през лятото. За страдание това не се случи. Така че главната причина газохранилищата да не са цялостни, са дейностите както на Газпром, който не дава задоволително количества природен газ, по този начин и на операторите.Голямо значение има и действието на подписаните дълготрайни контракти за пазаруване на природен газ. Газпром твърди, че ги извършва прецизно. Което значи, че европейските търговци на природен газ не са възнамерявали задоволително добре нуждата и количествата, нужни за обезпечаване на есенно-зимния сезон.

- Не е ли доста необичайно, че търговците не са възнамерявали добре нужните количества?

- Не бих споделил, че е необичайно заради обстоятелството, че през последните години Газпром беше доста лежерен - по дълготрайните контракти се допускаха доста по-големи доставки от тези, които са по контракт и това разглези търговците, които се надяваха Газпром да отговори на техните претенции. Но това не се случи. Последствията ще бъдат доста неприятни.

- Кога се чака немският регулатор да даде утвърждение за " Северен поток 2 "?

- Преди 2 седмици беше оповестено, е че срокът за узаконяване на плана и включването му в постоянна употреба се реализира в границите на 4 месеца. Което значи, че към края на годината газопроводът ще бъде въведен в употреба. Да се надяваме да стане по-рано. Което ще полвияе на доставките на природен газ. Допълнителни доставки на природен газ могат да се осъществят и по съществуващата газопреносна мрежа през Украйна и Полша. Но Газпром изрично се въздържа от такова решение на казуса, притискайки немския регулатор да работи по-бързо.За България се надяваме началото на годината да бъде по-оптимистично с опцията за физически доставки на природен газ от Азербайджан. Това твърдят от компанията ICGВ, която построява междусистемната връзка Стара Загора-Комотини. Изпълнителният шеф на компанията госпожа Теодора Георгиева увери, че в края на годината газопроводът ще бъде приключен, ще стартира процесът по неговото узаконяване и въвеждането му в употреба. Да се надяваме това да стане допустимо най-бързо и България да стартира да получава доста по-евтин газ от този, който сега получава от Русия.

- Това е хубава вест. Но има възможност още 3,5 месеца цените да се подвигат. Тази игра на нерви е съсипваща за стопанските системи.

- Подчертавам, че това е спекулативна цена, която се употребява за насила. Всъщност цената за България не е 900 евро, страната ни продължава да получава по-евтини доставки. Булгаргаз желае нарастване с 24% за октомври и в случай че го получи, цената ще бъде към 900 лева, т.е. двойно по-евтино, в сравнение с в Европа. Но тази цена убива българската стопанска система и държавното управление би трябвало да предприеме  нужните ограничения за компенсиране на промишлеността. Тази игра с цените ще продължи, тъй като Газпром не се интересува от европейската стопанска система, а от личните си ползи.

- Защо не внасяме полутечен газ?

- Неговите цени не са по-високи от тези на европейските хъбове. Големият проблем е, че България не е в положение да реализира физически достъп до полутечен природен газ. Т.е. дори и да го купим, няма по какъв начин да го внесем, с изключение на посредством системата на суапова договорка посредством някоя от страните. България беше възпрепятствана да си обезпечи достъп до гръцкия терминал за полутечен газ при Ревитуса през предходната и през тази година. Доставките на полутечен природен газ са проблематични и за Европа заради голямото търсене в Азия и ориентиране на забележителна част от количествата към този пазар. Така че всичко в края на краищата зависи от рационалната политика на Газпром.

- Както се споделя - и хлябът, и ножът са у Газпром...

- Да, по този начин е. Мислейки си върху този проблем стигам до извода, че нелоялното държание на Газпром в последна сметка ще има положителен резултат - Европа да осъзнае, че зависимостта на стопанската система й от доставките на природен газ от Русия е доста рисково. И Европа би трябвало да предприеме ограничения за по-дълбока диверсификация на доставките.

- Това от дълго време се приказва. Но да обобщим обстановката - чака ни тежка зима, хранилищата са полупразни. Има ли заплаха в един миг да останем без газ - Европа и в частност в България?

- Ами несъмнено, че има такава възможност, в случай че не се подхващат ограничения за попълване на запасите. Ние би трябвало да се готвим за най-лошия сюжет. Ако не се случи - добре.

- Но по какъв начин да се готвим за най-лошия сюжет?

- Максимално дейно да се реализира достъпът до азерски газ. Да се подхващат ограничения за повишение на доставките дори и посредством суапови покупко-продажби, с цел да могат известни количества да се нагнетят до края на интервала в Чирен и газохранилището да бъде подплатено за есенно-зимния сезон. Защото режимът на нагнетяване има своите специфики. Но колкото - толкоз. Това е обективната действителност и по-добре човек да е квалифициран за риска, в сравнение с да се остави на ориста.    
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР