Цените на яйцата се повишиха в САЩ, след като най-големият

...
Цените на яйцата се повишиха в САЩ, след като най-големият
Коментари Харесай

Взрив на птичи грип затвори завод на най-големия производител в САЩ и повиши цените на яйцата

Цените на яйцата се покачиха в Съединени американски щати, откакто най-големият производител на пресни яйца в страната Cal-Maine Foods спря активността си в един от водещите си фабрики в Тексас заради огнище на птичи грип. Компанията е трябвало да заколи 1,6 милиона кокошки и 337 хиляди пилета, откакто е открито, че някои от тях имат „ мощно патологичен вид на инфлуенца по птиците “. Делът на продуктите на Cal-Maine Foods на американския пазар е към 20%.

Според известия на американските медии експлоадирането на птичи грип в Тексас е провокирало повишение на цените на яйцата, които неотдавна започнаха да падат. През януари 2023 година, на фона на общата инфлация, цените доближиха връх от 4,8 $ за дузина яйца от категория А. До есента на предходната година цените паднаха до 2 $. Сега цените още веднъж се покачиха - до 3 $ и стигнаха максимумът от април предходната година.

Други, въпреки и по-малки, огнища на птичи грип също провокират раздразнителност на пазара. През март беше обявено за три случая в дребни ферми в Канзас, Тексас и Минесота. Американските аграрни управляващи споделят, че главната цел в тази обстановка е да се отбрани човешкото здраве. „ Рискът за обществото остава най-малък сега “, цитира Си Ен Ен комисаря по земеделието на Тексас Сид Милър, „ За нас е значимо да поддържаме високо равнище на зоркост в този миг. Нашите щатски и федерални регулатори не престават да наблюдават от близко обстановката и да подхващат навременни дейности “, споделя Милър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР