Цените на услугите са с до 20% по-високи, засяга всички

...
Цените на услугите са с до 20% по-високи, засяга всички
Коментари Харесай

Красотата поскъпва: Скок на цените за прически и маникюр

Цените на услугите са с до 20% по-високи, визира всички занаяти
Красотата нарастна - най-евтината прическа, която е мъжко подкастряне с машинката, към този момент коства най-малко 30 лв., сподели инспекция на “24 часа ” в разнообразни фризьорски салони. На процедура обаче на всички места това е съпроводено от измиване и подсушаване, при което крайната цена е 40 лв.. За оформяне на брада се желаят още 10 лева

Поне двойно по-високи са цените за дамите. Подстригването със сешоар е най-малко 50 лева според от дължината на косата.

Включването на екстри като измиване и боядисване доста оскъпява и цената може да се качи до над 150 лв. според от типа на боята - дали е с амоняк, или без.

Услугата може да стигне и до 280 лв., в случай че фризьорът е доста реномиран. Така приготвянето за публична вечеря или друго събитие е все по-скъпо наслаждение.

Поддържането на маникюр в салон за хубост е другата услуга, при която има повишаване. Ако клиентът изиска типичен лак, би му коствало сред 30 и 40 лева, слагането на всеобщо потребления гел лак обаче е 45 лева



Една от главните аргументи за нарастването на цените е повдигането на минималната работна заплата и минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се на 933 лв.. Фризьори и други занаятчии показват, че това няма по какъв начин да не се отрази върху цените на стоките и услугите.

Сега към този момент на работодателите се постанова да заплащат спомагателни 153 лева към разноските за по-високи хонорари на чиновниците.

Тези, които работят за себе си и се обезпечават сами, най-често избират минималния предел, само че в този момент и те би трябвало да заделят също с толкоз повече за вноската си към Националния застрахователен институт.

Поне с 20% ще бъде повишаването на услугите, настояват и от Националната занаятчийска камара. 

Най-сериозно било нарастването във фризьорството, означават от камарата, защото по закон то е поминък и те имат съответни наблюдения върху тази услуга. Инфлацията също трансформирала цената на хубостта. Фризьори в София удостоверяват, че повдигането на минималния застрахователен приход е измежду аргументите за промяна на цените.

Продуктите, които се употребяват в салоните - шампоани, балсами, лакове и пяна за коса, също се появили през януари 2024 година с увеличение

Това значи, че се чака втори скок с 10-20% нагоре във фризьорските салони.

Поскъпване има и при стоките, създадени от други занаяти – гайтанджийство, произведения от кожа, художествена керамика и така нататък Клиенти на артмагазини настояват, че до предходната година две рисувани чаши от керамика коствали 30 лева, в този момент не можеш да намериш подарък под 50 лева

Не е допустимо да няма повишаване на услугите, когато се подвигат заплатите на хората, които ги оферират, безапелационен е Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Вариант било шефовете на компаниите да заплащат възнагражденията на чиновниците и от по-високи обороти, само че наклонността в последно време била и те да спадат.

Минималният застрахователен приход е повишен от януари 2023 година до януари тази година с 19,6% при инфлация от 4,7% - имаме изпреварващ растеж на заплатите, прибавя Велев.

Най-лошият сюжет бил да има банкрути на компании, тъй като е допустимо потребителите да не одобряват повишаването. Не било изключено и от ден на ден бизнеси да се насочат към сивия бранш, с цел да не трансформират цените.

Велев напомня, че бизнесът се оповестил срещу внезапното повдигане на минималната заплата и осигуровките още предходната година, до момента в който бе обсъждан бюджетът за 2024 година

Проучване на Българската стопанска камара демонстрира, че повдигането на минималната заплата в най-голяма степен се отразява върху инфлационните процеси. Половината от интервюираните мениджъри са декларирали, че ще калкулират този спомагателен разход към цените на стоките и услугите. Едва 15% показват, че за тях няма проблем.

Рисковете пред развиването на българската стопанска система болшинството от шефовете на компании виждат в предстоящ растеж на цените, фискалната и регулаторната тежест, както и цената на труда.

Увеличението на минималната работна заплата е като наливане на бензин в огъня на инфлацията, разяснява Павлин Петров, съпредседател на Съюза на заведенията в България.

Според него в ресторантьорския отрасъл всеобщо през 2020 година по време на отварянията на заведенията след първите локдауни заплатите са били от порядъка на 800 лева, когато формалната минимална бе 620 лева

“Сега е 933 лева, занапред ще се види дали има потребност от покачване на цените. Зависи по какъв начин ще реагират нашите снабдители. Все още не са плащани заплатите за януари, с цел да се види ясно дали това покачва разноските ”, разяснява Петров.

Според него по-голямо отражение ще има върху цените в райони като Видин, Монтана, Враца, Плевен, където заплащането кардинално е по-ниско от това в останалите елементи на страната.

Например във Видин междинната заплата сега е 1456 лева, а в Монтана - 1474 лева Това е много по-малко от междинното за страната ниво, което е 2072 лева А междинната заплата в ресторантьорския отрасъл в България е 1306 лева и е най-ниската спрямо всички останали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР