Цените на такситата в столицата се вдигат с 15% от

...
Цените на такситата в столицата се вдигат с 15% от
Коментари Харесай

Решено: Такситата в София поскъпват с 15%

Цените на такситата в столицата се подвигат с 15% от 1- ви януари 2023 година Това решение взеха общинските съветници на сесията си през днешния ден.

Така най-евтиното такси в София ще вози за 1,21 лева на километър денем, което е нарастване от 16 ст. Максималната дневна цена пък ще бъде 2,05 лева До края на годината тя ще остане 1,78 лева Промяна ще има и в нощната цена - минималната цена за километър ще бъде 1,39 лева Сега тя е 1,21 лева Максималната нощна цена ще е 2,51 лева, а в този момент такситата возят за 2,19 лева

До новите цени се стигна, откакто таксиметровите компании излязоха на митинг в понеделник, настоявайки за нарастване от 20%.

Общинските съветници гласоподаваха и  данъкът върху таксиметровия транспорт през 2023 година да е 850 лева, от които единствено 300 лева ще се заплащат от превозвачите, а разликата ще се поеме от държавния бюджет, който би трябвало да компенсира бюджета на общината. По същия метод налогът на такситата бе понижен поради пандемията и през 2021 и 2022 година

Според " Демократична България "  изпълнението на настояванията на превозвачите общинският съвет спомага за основаването на картел.

Трябва да се следва пазарният принцип, а не картел, който задължава всички да карат на минимални цени. Ако браншът е притиснат  в ъгъла и е пред фалит - да си вдигнат цените, а не да ни задължават да го създадем вместо тях, изясни Веселин Калановски от Демократична България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР