Цените на стоките и услугите следва да се обявяват едновременно

...
Цените на стоките и услугите следва да се обявяват едновременно
Коментари Харесай

След влизането – колко ще е времето да плащаме с левове или евро?

Цените на стоките и услугите следва да се афишират по едно и също време в левове и в евро в интервала на двойно обозначаване. На потребителите се дава ясна, точна и своевременна информация за стойностите на стоките и услугите в лв. и в евро.

Цените се изписват ясно, четливо, недвусмислено и елементарно разбираемо, с идентичен размер на шрифта, по метод, който не вкарва потребителите в подвеждане. Те би трябвало да са сложени дружно, като са съпроводени с характерен знак или редуциране, позволяващи лесното им различаване. Крайната сума, която се заплаща от потребителя, също ще бъде показана и в двете валути в издавания фискален / систематичен бон, осведоми порталът еврото.бг. 

Когато обозначаването на цената за единица мярка на стоката е наложително според Закона за отбрана на потребителите, търговецът може да направи двойно обозначаване единствено на продажната цена на стоката.

При известия за понижаване на цените на стоките и услугите, което се показва в безспорна стойност или в %, търговецът може да направи двойно обозначаване на цените на стоките и услугите единствено във връзка с крайната цена, която се заплаща от потребителя.

Периодът на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в левове и в евро стартира един месец след датата на влизане в действие на Решението за приемането на еврото и завършва 12 месеца след датата на въвеждане на еврото в Република България, т.е. почти 17 месеца. 

От датата на въвеждане на еврото в Република България за интервал от един месец левът и еврото ще бъдат законни платежни средства на територията на Република България. Това значи, че за този един месец жителите ще могат да правят заплащания и в двете валути. След приключването на този интервал левът ще престане да бъде законно платежно средство на територията на Република България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР