Цените на петрола скочиха рекордно заради атаките срещу саудитски рафинерии.

...
Цените на петрола скочиха рекордно заради атаките срещу саудитски рафинерии.
Коментари Харесай

Българската петролна и газова асоциация: Ситуацията на петролния пазар е извънредна

Цените на петрола скочиха рекордно поради офанзивите против саудитски рафинерии. Увеличението е най-голямото за последните 30 години.
Ситуацията сега е изключителна за петролния пазар. От 10 години се занимавам с горива и до момента такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ. Само с една офанзива с дронове се унищожиха към 5% от международното произвеждане на нефт. И към момента не е ясно за какъв брой време може да бъде възобновено това произвеждане, разяснява Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му специалистите в Саудитска Арабия дават обещание до дни да възстановят най-малко половината от засегнатите съоръжения, не е ясно обаче дали това ще се случи. Бенчев счита, че повишаване на цените на горивата на бензиностанциите ще има. С какъв брой ми е мъчно да предвиждам. Ако има нещо, то ще е в границите на няколко стотинки, съобщи специалистът. Нещата в един миг ще се възстановяват. Видя се, че тези съоръжения са рискови, могат елементарно да бъдат ударени и извадени от строя. Това ще е риск, който оттук насетне ще бъде калкулиран в цените на суровия нефт, счита Бенчев.
Относно вероятността за спор сред Съединени американски щати и Иран, специалистът счита, че това няма да се случи. Ако това се случи, това ще бъде най-лошо за всички, в това число и за международната стопанска система. Ще докара до цени от над 100 $ на барел. Никой няма интерес, това ще докара до криза, съобщи Бенчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР