Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия във вторник,

...
Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия във вторник,
Коментари Харесай

Цените на петрола се повишиха с отслабването на долара

Цените на петрола се покачиха в азиатската търговия във вторник, откакто щатският $ поевтиня. Ръстът обаче бе стеснен от опасенията от световна криза и от увеличението на броя на инфектираните с COVID-19 в Китай, съобщи Ройтерс.

Сортът Брент нарастна с 0,44 $, или 0,5%, до 87,89 $ за барел, до момента в който цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,30 $, или 0,4%, до 90,34 $ за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с повече от 5 $ за барел в понеделник, достигайки 10-месечно дъно, след кат „ Уолстрийт джърнъл “, заяви, че на срещата на ОПЕК+ на 4 декември ще бъде разисквано нарастване на добива с 500 хиляди барела дневно.

Цените бързо се възвърнаха, откакто министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман сподели, че кралството ще се придържа към съкращения на производството и не разисква евентуално нарастване на добива на нефт с други производители на нефт от ОПЕК,, отричайки отчета на „ Уолстрийт джърнъл “.

Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници (ОПЕК+) неотдавна понижиха индустриалните си цели, а министърът на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи този месец, че групата ще остане внимателна във връзка с производството на нефт заради несигурността по отношение на международната стопанска система.

Отдръпването на щатския $ беше главният фактор, подкрепящ цените на петрола, сподели анализаторът на CMC Markets Тина Тенг. По-слабите зелени пари вършат петрола по-евтин за притежателите на други валути.

Притесненията по отношение на търсенето на нефт на фона на стягането на паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати и строгите политики на Китай против разпространяване на Коронавирус засенчват евентуалните позитивни ценови тласъци като ембаргото на Европейския съюз върху съветския нефт, което би трябвало да влезе в действие на 5 декември, уточни в записка Стивън Инес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management.

Забраната, наложена в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, ще бъде последвана от прекъсване на вноса на петролни артикули през февруари.

Планът на Г-7, който също би трябвало да влезе в действие на 5 декември, ще разреши на доставчиците на транспортни услуги да оказват помощ за износа на съветски нефт, само че единствено при цени под натрапен таван.

„ Критичният риск за политиката на ограничение на цените е капацитетът за съветски ответни дейности, което би трансформирало това в спомагателен потрес за петролния пазар “, сподели Инес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР