Цените на петрола се повишиха с повече от 1 долар

...
Цените на петрола се повишиха с повече от 1 долар
Коментари Харесай

Цената на сорта Брент достигна 7-годишен връх

Цените на петрола се покачиха с повече от 1 $ в ранната търговия във вторник на фона на геополитическото напрежение в Близкия изток, откакто йеменските бунтовници хути нападнаха цистерни с гориво в Обединените арабски емирства, съобщи Ройтерс.

Към 9:10 часа българско време сортът Брент нарастна с 1,24 $, или 1,43%, до 87,72 $ за барел, достигайки най-високо равнище от октомври 2014 година насам. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 1,54 $, или 1,84%, до двумесечен връх от 85,36 $ за барел.

След като нанесоха удари с дронове и ракети, които провокираха детонации в цистерни с гориво и убиха трима души, йеменските хути предизвестиха, че може да нападат и други уреди, до момента в който ОАЕ споделиха, че си резервират правото да „ дават отговор на тези терористични офанзиви “.

Нефтената компания ADNOC от ОАЕ съобщи, че е задействала проекти, с цел да обезпечи непрестанно доставяне с артикули на своите локални и интернационалните клиенти след случай в склад за гориво в Мусафа.

Анализатори на CommSec споделиха, че цените на петрола също са били подкрепени от по-ниските зимни температури в северното полукълбо, които усилват търсенето на горива за отопление.

„ Прогнозите на анализаторите са, че търсенето ще изпревари предлагането тази година, защото светът се отваря от 2 години блокиране и възобновява по-нормална траектория на търсенето “, сподели Аш Глоувър от CMC Markets.

Някои производители в границите на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) изпитват усложнения с покриването на квотите си за доставки на нефт, част от съглашението с Русия и другите съдружници на организацията, за увеличение на доставките с 400 000 барела дневно към всеки месец.

„ Това би трябвало да продължи да поддържа петрола и да ускори диалозите за трицифрени цени “, сподели анализаторът на OANDA Крейг Ерлам.

„ Ако настоящето геополитическо напрежение продължи и членовете на ОПЕК+ не могат да реализират нарастването си от 400 000 барела дневно, цените може да доближат границата от 100 $ за барел “,, счита Глоувър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР