Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник
Коментари Харесай

Леко поскъпване на петрола след резкия спад на цените в петък

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в понеделник на фона на опасенията от по-ниско търсене на горива и предстоящата световна криза, защото възходящите лихвени проценти и скока на щатския $ лимитира способността на потребителите от други страни да купуват нефт, написа Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,80 $, или 0,93%, до 85,35 $ за барел. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 0,73 $, или 0,93%, до 78,01 $ за барел. Цените и на двата сорта се сринаха с към 5% в петък до най-ниското си равнище от януари.

Доларовият показател, който следи хода на американската валута по отношение на кошницата от шест съществени конкурентни валути, се повиши до 20-годишен връх в понеделник.

По-силните зелени пари имат наклонност да лимитират търсенето на нефт, деноминиран в долари, защото купувачите, употребяващи други валути, би трябвало да харчат повече, с цел да купуват суровината.

Централните банки в доста страни потребителки на нефт, в това число Съединените щати, покачиха лихвените проценти, с цел да се борят с възходящата инфлация, което докара до опасения, че стягането може да провокира закъснение на стопанската система.

„ На фона на стягането на световната парична политика от основните централни банки за потушаване на нарасналата инфлация и покачването на зелените пари към повече от 20-годишни върхове, опасенията за икономическо закъснение се покачиха, а това работи като основен срещуположен вятър за цените на суровия нефт “, разяснява Суганда Сачдева от Religare Broking.

Сачдева чака, че цената на WTI може да откри своето дъно при 75 $ за барел, до момента в който за сорта Брент това ниво ще е 80 $ за барел.

Сътресенията на петролния пазар от войната в Украйна и глобите на Европейския съюз против съветския недопечен нефт, които би трябвало да влязат в действие през декември, оказаха известна поддръжка на цените.

Главният изпълнителен шеф на енергийния търговец Vitol Ръсел Харди сподели, че доставките на горива са наранени от пренасочването на съветски петролни артикули, които се чака да потекат към Азия и Близкия изток, до момента в който доставките от тези райони отиват за Европа.

Освен това Харди сподели на петролна конференция в Сингапур, че се чака повече от милион барела дневно американски недопечен нефт да отива в Европа, с цел да запълни празнината, оставена от съветските доставки.

Ръководителят на колумбийската държавна енергийна компания Ecopetrol сподели на същата конференция, че страната продава повече нефт в Европа, заменяйки съветските доставки, и че вижда възходяща конкуренция за пазарен дял в Азия.

Вниманието е ориентирано към това, което Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, отпред с Русия, известни като формата ОПЕК+, могат да създадат, когато се срещнат на 5 октомври, откакто се споразумяха да понижат умерено добива на последната си среща.

Но защото ОПЕК+ създава много под целевия си рандеман, всяко оповестено понижение може да няма огромно въздействие върху предлагането.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР