Цените на петрола се понижават, което се дължи на поредните

...
Цените на петрола се понижават, което се дължи на поредните
Коментари Харесай

Петролът поевтинява. Търговската война между САЩ и Китай вещае глобална криза и срив на цените


Цените на петрола се намаляват, което се дължи на следващите сигнали за повишение на напрежението в връзките сред Съединени американски щати и Китай. Вниманието на играчите на пазара е ориентирано към доклада на министерство на енергетиката на Съединени американски щати за запасите от горива в страната, който тази седмица се чака да бъде оповестен в четвъртък.

Според данни на китайските медии, някои, представени от огромните организации, измежду ответните ограничения на дейностите на Съединени американски щати, които вкараха Huawei в „ черния лист “, Пекин може да ограничи експорта на редки метали за Съединени американски щати. Вече сме очевидци и на мита за американския LNG.

Това приказва, че Китай се готви за продължителна комерсиална война със Съединени американски щати, която може да докара до световна икономическа рецесия. След въвеждането на глобите против китайската Huawei Technologies, договарянията сред президентите на Китай и Съединени американски щати Си Дзинпин и Доналд Тръмп планувани да се проведат по време на срещата на G20, може и да не се случат. Засилването на спора сред Съединени американски щати ш Китай утежнява вероятностите за стопански растеж и то на световно равнище. Търговската война сред двете свръхдържави към този момент се отразява отрицателно на цената на енергоносителите и по-точно върху цената на петрола.

Китай е най-големият консуматор на нефт в света и има голямо въздействие върху световния пазар на нефт и газ.

Фючърсът за юли за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures таи заран се котира при равнище от 69,57 $ за барел, което е с 0,54 $ или 0,77 % под равнището при затварянето на предходната сесия. Според данните от търговият във вторник, цените на контракта бяха на равнище от 70,11 $ за барел, без смяна спрямо понеделник.

Фючърсът за юли за петрола вид WTI по време на търговията на борсата в Ню Йорк (NYMEX) поевтиня с 0,64 $ или с 1,08 % - до 58,50 $ за барел. Преди това договорът нарастна с 0,51 $ или с 0,87 % - до 59,14 $ за барел.

Пекин увеличи с 25 % митата за американския полутечен природен газ, което се оказа доста мощен удар по енергийния бранш на Съединени американски щати. Китай е най-обещаващият и бързо възходящ пазар в света. Повишаването на митата на процедура затвори големия китайски пазар на американския LNG, който на процедура става неконкурентоспособен, разясняват наблюдаващи на пазара.

Независимо от неналичието на мита върху петрола китайските компании отхвърлят да купуват американки нефт, заменяйки го с доставки на гориво от други източници. Засега комерсиалното противостояние сред Пекин и Вашингтон не се отразява на вноса на енергоносители в Китай.

По данни на основното митническо ръководство на Китай доставките на нефт в страната са се нараснала през април с 11 % - до рекордното количество от 43,7 млн. тона или 10,64 млн. барела дневно.

През януари-април доставките са достигнали 164,8 млн. тона, или над 10 млн. барела дневно, което е и растеж от 8,9 % по отношение на същия интервал година по-рано.

През предишния месец доставките на полутечен природен газ (LNG) и на тръбопроводния са били от порядъка на 7,66 млн. тона. Вносът на газ за първите четири месеца на 2019 година доближават 31,99 млн. тона или с 16,4 % повече от година по-рано.

Очаква се Китай през идващите месеци да се сблъска с остатък от нефтопродукти – на първо място бензин и дизелово гориво, защото потреблението им е повишено с едвам 0,4 % през първото тримесечие на 2019 година Китайски източници, също така оповестяват за стесняване на производството на китайските нефтопреработващи фабрики, поради спад на търсенето на бензин и дизелово гориво на вътрешния пазар.

В допълнение, играчите на пазара чакат и срещата на водачите на ОПЕК+. Не може да не се означи, че в последно време се следи смяна във връзка с някои позиции на Саудитска Арабия на пазара. Затова специалистите считат тези сигнали за доста значими.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР