Цените на петрола продължават да се покачват в сряда след

...
Цените на петрола продължават да се покачват в сряда след
Коментари Харесай

Обратен ефект: Петролът подскочи след отварянето на стратегическите резерви

Цените на петрола не престават да се повишават в сряда след оптималния им двуседмичен скок в края на вчерашната сесия след оповестяването на желанието на Съединени американски щати да продадат 50 милиона барела нефт от Стратегическия петролен запас (SPR).

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели във вторник, че този ход е съгласуван с Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Обединеното кралство.

Това обаче към този момент не докара до спад в цените. Напротив, след известието на Белия дом котировките на петрола минаха към деен напредък. Експертите означават, че с течение на времето всички тези страни ще би трябвало да възстановят стратегическите си запаси и това ще докара до нова вълна на напредък в търсенето на нефт.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:18 ч. българско време в сряда е 82,49 $ за барел, което е с 0,18 $ повече от края на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти нарастнаха с $2,61 (3,3%) - до $82,31 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския пример WTI при електронна търговия на Нюйоркската комерсиална борса (NYMEX) се търгуват по $78,71 за барел, което е с 0,21 $ по-скъпо от крайната стойност на миналата сесия. До приключването на търговията във вторник цената на тези контракти набъбна с $1,75 (2,3%) и възлезе на $78,5 за барел.

" Като се има поради, че самият размер на продажбата от запаса заслужава внимание - 50 милиона барела могат да задоволят ежедневните потребности от първични материали на към половината от света за ден - най-важното нещо в изказването на Белия дом е координацията на дейностите на най-големите консуматори в света и вносители на нефт. Това може да заплаши контрола на петролния пазар за малко време от страните от ОПЕК + ", отбелязва анализаторът на Schneider Electric Роби Фрейзър.

" В същото време потреблението на стратегически запаси в никакъв случай не е било съвършен инструмент за решение на проблеми, породени от непрекъснат дефицит на доставки ", цитира специалистът на MarketWatch.

Сега пазарът чака ОПЕК+ да реагира на дейностите на страните, които са основни клиенти на алианса. По-рано представители на ОПЕК+ обявиха, че отварянето на стратегически запаси от Съединени американски щати и други страни е безпричинно при сегашните пазарни условия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР