Цените на петрола падат в понеделник сутринта на фона на

...
Цените на петрола падат в понеделник сутринта на фона на
Коментари Харесай

Цената на петрола пада. Байдън убеждава Саудитска Арабия да вдигне добива

Цените на петрола падат в понеделник сутринта на фона на сигнали за ново нарастване на случаите на ковид в Китай. Като и поради очакванията президентът Байдън да убеди Саудитска Арабия да вдигне добива.

Пекин заяви за 352 нови случая на COVID-19 в неделя, съгласно публични данни. Средният брой случаи предходната седмица е бил над 300 дневно, най-високият от май, отбелязва Bloomberg. В Шанхай броят на новите случаи на 10 юли надвиши 60. Експертите се притесняват, че увеличението на заболеваемостта ще докара до нова вълна от карантинни ограничавания и надлежно понижаване на търсенето на нефт в Китай.

Цената на септемврийските фючърси за петрола Brent на лондонската борса ICE Futures към _9:15 часа българско време през днешния ден е 105,41 $ за барел, което е с 1,61 $ по-ниско от тази в края на миналата сесия. В резултат на търговията в петък тези договори нарастнаха с $2,37 (2,3%) до $107,02 за барел.

В същото верме августовските фючърси за амерканския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е 102,96 $ за барел, което е с 1,83 $ по-евтино от крайната стойност от миналата сесия. До затварянето на пазара в петък цената на тези контракти се увеличи с $2,06 (2%) до $104,79 за барел.

Като цяло през предходната седмица Brent поевтиня с 4,1%, а WTI - с 3,4%.

Фокусът на пазара тази седмица е визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Саудитска Арабия. Очаква се Байдън да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, както и с други арабски водачи, в това число Египет, Йордания, Ирак и Обединените арабски емирства.

Вероятно вследствие на срещата на Байдън с Мохамед бин Салман ще бъде реализирано съглашение за увеличение на производството на нефт от Рияд, споделят анализатори от RBC Capital Markets.

" Ние обаче имаме вяра, че Байдън ще се опита да накара Саудитска Арабия освен да усили производството на нефт, само че и да пренасочи износа на енергоресурсите към Европа, което би разрешило да се компенсира загубата на съветски доставки в района вследствие на съществени наказания против Руската федерация, които ще влязат в действие след няколко месеца. ", отбелязва Dow Jones.

Но съгласно специалисти, всяко нарастване на производството на Саудитска Арабия може да се случи единствено в границите на съглашението ОПЕК+. Съществува обаче вид Рияд и ОАЕ да компенсират неналичието на произвеждане на други страни от ОПЕК, в това число Нигерия и Ангола.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР