Цените на петрола може да са близо до 100 долара

...
Цените на петрола може да са близо до 100 долара
Коментари Харесай

Анализ: Какво да очакваме от цените на петрола в близко бъдеще?

Цените на петрола може да са покрай 100 $ за барел, само че редица фактори биха могли да попречат на стабилно повишаване над това равнище, настояват анализатори. На тематиката е отдаден анализът на организация Reuters.

Експертите включват в оценката си плануван растеж на производството отвън ОПЕК, в допълнение към потребността на Русия да усили предлагането, с цел да усили приходите. Както и капацитетът на търсенето на нефт да се забави поради към този момент високите лихвени проценти в огромните западни стопански системи.

Сортът Brent доближи връх от близо 96 $ за барел предходната седмица, а американският WTI доближи 91 $ за барел за първи път през 2023 година.
 Цените на петрола са най-високите си равнища от началото на тази година: прогнозите са за $100 за барел
Цените на петрола са най-високите си равнища от началото на тази година: прогнозите са за $100 за барел

Фючърсите за американския недопечен нефт Brent сса 93,90 $ за барел

Все по-голям брой анализатори предвиждат, че Brent ще надвиши ценовото равнище от 100 $ за барел тази година, защото търсенето нараства, предлагането е лимитирано и запасите от гориво и недопечен нефт са релативно ниски.

Цените на горивата на дребно в Съединени американски щати и Европа се покачиха до многомесечни върхове, защото цените на суровия нефт се покачиха.

" Ако цените на силата се покачат и останат високи, това ще има резултат върху разноските и може да има резултат върху упованията за равнището на потребителската инфлация. Това са просто неща, които би трябвало да следим ", сподели Джеръм Пауъл, ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати сподели предходната седмица.

Анализаторите на Morgan Stanley повториха мнението, че макар че централните банкери може да са внимателни поради покачването на цените на петрола, ралито " би трябвало да се поддържа известно време, с цел да има по-голям, по-траен резултат върху главните цени ".

В дълготраен проект цени над 100 $ за барел може да усилят инфлационните опасения за държавните управления, които покачиха лихвените проценти, с цел да се борят с покачващите се цени, откакто техните стопански системи излязоха от пандемията COVID-19.

Ръстът на добива отвън ОПЕК+ може да успокои всяко повишаване

Goldman Sachs планува нарастване на доставките отвън ОПЕК+ с 1,1 милиона барела на денонощие до идната година, до момента в който Международната организация по енергетика предвижда растеж от 1,3 милиона барела на денонощие.

Бразилия, Гвиана и Съединените щати са измежду страните, от които се чака да усилят производството.

Възвращаемостта на вложенията и растежът от офшорното произвеждане също прави по-малко евентуално дълготрайно ценово рали на петрола, споделиха анализатори на Goldman, добавяйки, че " по-голямата част от ралито е зад нас ".

Високите лихвени проценти към този момент лимитират търсенето в западните стопански системи, в това число и на нефт.

Геополитически съображения също могат да усложнят решенията по отношение на това какъв брой дълго страните от пакта ОПЕК+ може да поддържа доброволни съкращения.
 Петролът подскочи след решението на ОПЕК+ за редуциране на добива
Петролът подскочи след решението на ОПЕК+ за редуциране на добива

Сутринта Brent се търгува по $77,04, а WTI- по $72,90 за барел

Ограниченията на доставките, въведени от Организацията на страните експортьорки на нефт и съдружниците (ОПЕК+), по-специално комбинираното непринудено понижаване на доставките от 1,3 милиона барела дневно от Русия и Саудитска Арабия до края на 2023 година, изиграха водеща роля в тласкането на фючърсните цени до 10-месечни върхове.

Но Русия може да не е в положение да ограничи износа за нескончаем интервал поради последствията от войната в Украйна върху нейните финанси, сподели Тамас Варга от PVM.

За фактическия водач на ОПЕК Саудитска Арабия безконечният проблем за реализиране на задоволително високи цени, с цел да възнагради производителите, без да тласка пазара до равнище, което унищожава търсенето и насочва стопанската система към криза, евентуално ще изплува още веднъж в политическите съображения, споделиха анализатори.

" Не съм сигурен, че има необикновен стопански смисъл в насочването на международната стопанска система към криза, в случай че ОПЕК+ продължи с тези съкращения, което ме кара да се колебая какъв брой висока ще бъде цената и какъв брой устойчива ще бъде тя ", сподели анализаторът на OANDA Крейг Ерлам.

Повишенията са на или покрай своя връх?

След месеци на нападателно повишение на лихвите за справяне с упоритата инфлация, политиците в Съединени американски щати и Европа алармираха, че покачванията са на или покрай своя връх.

Федералният запас на Съединени американски щати в сряда " натисна пауза " върху повдигането на лихвените проценти, само че не изключи още едно покачване през тази година.

Правителствата може да преглеждат фискалните ограничения като понижаване на митата върху горивата като по-директен метод за ограничение на въздействието на високите цени, сподели анализаторът на HSBC Аджай Пармар пред Ройтерс.

Цените на бензина в Съединени американски щати по-рано този месец надвишиха психически значимата граница от 4 $ за галон за първи път от предишния октомври, тези на дизела на дребно доближиха най-високото си равнище от декември, съгласно оценки на Администрацията за енергийна информация (EIA).

А повишаването на горивата е сензитивен въпрос в навечерието на президентските избори в Съединени американски щати.

Президентът Джо Байдън към този момент даде обещание да понижи цените, само че не сподели по какъв начин. А в кратковременен проект въздействието на есенната профилактика на рафинериите върху доставките може да задържи цените високи.

Ограниченията върху износа на горива и увеличаваното натоварване на рафинериите са вероятни разновидности. Правителството на Съединени американски щати към този момент употребява запасите предходната година, с цел да усили предлагането на пазара.

Цените на дизела и бензина в еврозоната и Англия също доближиха многомесечни върхове, което провокира последния кръг от държавни дейности.

Тази седмица Франция подвигна десетилетна възбрана търговците на дребно да продават гориво под себестойността, с цел да се бори с инфлацията.

Голямата енергийна компания TotalEnergies също се съгласи да удължи тавана от 1,99 евро на литър за гориво до края на 2023 година.

А във Англия, където се чакат общи избори следващата година, политиците евентуално ще се поколебаят да отдръпват понижението на митото от пет пенса на литър гориво, което е в действие от март предходната година, сподели изпълнителният шеф на Асоциацията на търговците на бензин Гордън Балмър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР