Цените на основните храни у нас са поскъпнали почти двойно

...
Цените на основните храни у нас са поскъпнали почти двойно
Коментари Харесай

На фона на скока на цените: Коя храна поевтиня преди Коледа

Цените на главните храни у нас са поскъпнали съвсем двойно за последната година. Най-драстичен е скокът при яйцата. При тях покачването е с над 80 %. Добрата вест преди Коледа е, че свинското месо поевтинява. Спрямо предходната година по това време, цената му е паднала с към 2 %, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, осведоми Българска национална телевизия.

Цените на питателните артикули започнаха да порастват от средата на 2021 г. Така, в случай че в края на 2021 година общоприетоо извършване на покупки на главните хранителни артикули - варива, млека, меса и съществени зеленчуци, ни е коствало 85 лв., то към днешна дата същите покупки костват 108 лв..
-->
Според формалната статистика при кашкавала повишаването за последните 12 месеца е фрапантно - с 40 %, рекорден е растежът при яйцата над 80 %, а при сезонните плодове 15 %.

" Единият пик беше през май, другият през ноември, сега имаме едно задържане. Вече повече от 20 дни сме на една цена на потребителската кошница. Тоест сега следим едно нормализиране на пазара и то става тъкмо преди празници при едно интензивно търсене ", коментира Владимир Иванов, ръководител на Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.

Според данните на Национален статистически институт инфлацията към края на ноември тази по отношение на същия интервал на предходната година е 16,9 %.

На този декор скокът на цените на главните хранителни артикули е 27 %.

" Инфлация има на прекомерно доста артикули и услуги, които са понесли много по-слаб удар. Затова е и такава разликата в процентите. По принцип инфлацията се мери като общ индикатор за цялата страна, за целия свят, за обособен район и по този начин нататък. А тука става въпрос за промени в цените във връзка с избрана група храни ", коментира Владимир Иванов, ръководител на Държавна комисия по стоковите тържища и борсите

Трайно усмиряване на цените на главните хранителни артикули може да има откакто се стабилизира енергийният пазар, разясниха още от Държавната организация по стоковите тържища и борсите. Прогнозата им е, че няма да има внезапен скок в цените през идващите месеци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР