Цените на норвежката сьомга се повишиха до рекордно ниво, тъй

...
Цените на норвежката сьомга се повишиха до рекордно ниво, тъй
Коментари Харесай

Всички искат да си купят сьомга. А тя е рекордно скъпа

Цените на норвежката сьомга се покачиха до рекордно равнище, защото спадът в предлагането се съчетава с процъфтяващото търсене в международен мащаб.

Цените на първокласната риба съвсем се удвоиха през миналата година до най-високите за всички времена 76.09 крони (9.41 долара) за кг, съгласно формалната статистика на Норвегия.

Все по-големият брой хора, залагащи на здравословния живот, и възходящото ползване в разрастващите се страни като Бразилия и Китай значат, че светът не може да получи задоволително от рибата, употребена в разнородни деликатеси в разнообразни национални кухни, написа Bloomberg.

Търсенето в тези страни и на всички места другаде е необикновено положително, регистрира Горян Николик, анализатор на морски блага в Rabobank International.

Пазарът е притиснат и от страна на предлагането. Производството се нуждае от по-дълго от предстоящото време, с цел да се възвърне след пагубната 2016 година, когато запасите от сьомга по целия свят бяха опустошени от паразитни морски въшки, в това число и в най-големия производител - Норвегия.

В същото време морски бактерии, провокирани от цъфтящи водорасли, убиха милиони риби в Чили, вторият максимален снабдител на сьомга в света.

Студените норвежки води през тази година значат, че сьомгата яде по-малко и става по-малка. Чилийските рибни ферми също уловиха рибата по-рано, заради опасения за нов разцвет на водораслите, показва Николик.

Слабото начало на миграцията на сьомгата в Аляска, когато дивата риба се придвижва към горната част на реките, с цел да хвърли хайвера си, също способства за паники за доставките, съгласно анализатора на Bloomberg Intelligence Алвин Тай.

" Очакванията бяха за възобновяване на предлагането и това не се случи. Пазарът в действителност беше натиснат към нов връх ", отбелязва Николик.

Все отново това не е неприятна вест. Очакват се повече доставки, а цените се планува да спаднат тъкмо в точния момент за летния барбекю сезон в Европа и Северна Америка, когато потребителите купуват повече месо и понижават рибата, регистрира специалистът. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР