Цените на жилищните имоти в Германия са спаднали с 8,4%

...
Цените на жилищните имоти в Германия са спаднали с 8,4%
Коментари Харесай

Цените на жилищата в най-голямата икономика в Европа се сринаха рекордно през 2023 г.

Цените на жилищните парцели в Германия са спаднали с 8,4% през 2023 година по отношение на година по-рано. Това демонстрират последни данни от тази седмица. През последните месеци бранша на недвижимите парцели в най-голямата стопанска система в Европа е в крах.

Спадът на цените на жилищата е най-големият, откогато немската статистическа работа следи данните през 2000 година Нещо по-повече - може да с е твърди, че това е най-голямата имотна рецесия в страната от десетилетия. Това беше и първият годишен спад от 2007 година

В продължение на години секторът на парцелите в Германия и в други огромни стопански системи в Европа процъфтява. Причината бяха ниските лихвените проценти и огромното търсене. Но внезапното повишаване на лихвите и разноските по заемите постави завършек на тази епоха, а това тласна и доста строителни бизнесмени към несъстоятелност. Банковото финансиране пресъхна и покупко-продажбите се замразиха.
 Цените на комерсиалните парцели в Германия означиха най-големия си спад в историята
Цените на комерсиалните парцели в Германия означиха най-големия си спад в историята

От пика им през второто тримесечие 2022-а година до момента

За четвъртото тримесечие цените на жилищата са спаднали със 7,1% по отношение на година по-рано. Това беше петото следващо тримесечие на спад, само че не толкоз внезапен като спада от 10,1% през третото тримесечие.

Според неотдавнашен разбор на IfW последният път, когато е следен забележителен спад като този, е бил в средата на 90-те години. Продажните цени бяха с сходен спад тогава (най-вече за апартаментите), само че лиши към 10 години, с цел да се случи сходно нещо, считат създателите на отчета.

В разбора са включени общо 19 немски града, като цените падат изключително внезапно в Кьолн и Щутгарт, всеки с по 3,6%, спрямо предходното тримесечие.

Цените в Берлин (-0,4%), Франкфурт (-0,2%) и Хамбург (+0,2%) се задържаха, до момента в който цената на къщи в Кемниц (-3,5%), Висбаден (-3,9%) а Карлсруе (-3,9%) падна.

По данни от края на предходната година пък новите поръчки в немската строителна промишленост са намалели със 7,4% през ноември на месечна база. Това се счита за следващият неприятен знак за усложнения заможен бранш в страната. Германия страда от най-тежката си рецесия в бранша от десетилетия насам.

Прогнозите на икономистите са за сложна 2024 година, а регулаторите насочат предизвестия за здравето на бранша на парцелите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР