Цените на жилищата във Великобритания нарастват с 11.2% на годишна

...
Цените на жилищата във Великобритания нарастват с 11.2% на годишна
Коментари Харесай

Имотният пазар в Англия с най-силно начало на годината от 2005 г. насам

Цените на жилищата във Англия нарастват с 11.2% на годишна база през януари.

Това е най-силното начало на годината от 2005 година насам, съгласно данни на кредитора Nationwide, представени от Sky News.

По всичко проличава, че скокът на инфлацията, която се намира на близо 30-годишен връх, към момента не е нарушил интензивността на жилищния пазар.

Годишното повишаване на парцелите на Острова надвишава регистрираните през декември предходната година 10.4%. Темповете на напредък са най-силните от юни насам, само че от Nationwide предвиждат, че те ще се забавят по-късно през 2022 година

На месечна база повишаването е с 0.8% и е шесто подред. Средната стойност на жилищата във Англия доближава 255 556 паунда, което се равнява на към 306 000 евро.

Според основния икономист на Nationwide Робърт Гарднър, търсенето на жилища остава устойчиво, а утвърдените ипотечни заеми към момента са над равнищата отпреди пандемията. Това високо равнище на интензивност, съчетано със слабото предложение на парцели за продажба, оказва помощ за повишението на цените.

Гарднър обаче сподели още, че икономическите вероятности остават несигурни, заради което е доста евентуално пазарът на жилища да се забави по-късно през годината.

Скокът в цените на жилищата надвишава растежа на приходите, което прави парцелите по-малко налични за британците, а това също може да повлияе отрицателно на пазарната интензивност, считат специалистите.

Годишната инфлация на Острова доближава 5.4% и се чака да се увеличи още, сметките за ток и газ също нарастват, вследствие на което бюджетите на семействата са сложени напрегнат.

В същото време тази седмица се чака Английската централна банка да увеличи лихвите за следващ път, откакто през декември главният лихвен % набъбна от 0.1% на 0.25%. к

„ Това в допълнение ще понижи достъпността на жилищата, в случай че лихвите по ипотеките се усилят. Към днешна дата обаче забележителна част от покачването на дълготрайните лихвени проценти, следено през последните месеци, е усвоено от кредиторите, а не от кредитополучателите “, добави Робърт Гарднър.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР