Цените на жилищата ще се запазят на подобни на миналата

...
Цените на жилищата ще се запазят на подобни на миналата
Коментари Харесай

Цените на панелките ще падат

Цените на жилищата ще се запазят на сходни на предходната година нива, като за някои видове здания – при остарялото строителство – панелни жилища, те ще се редуцират сред 5 и 15 %, само че при качествените парцели, които са на топ местоположения, цените ще продължат да порастват.
Това заяви в изявление за Българска телеграфна агенция Петър Мастиков, основен анализатор на Националния указател за ново строителство.
По думите му ползата на купувачите към по-ново строителство, към покупка на къщи и придобиване на жилище в нови затворени комплекси са чака да се резервира и тази година.

Същевременно инфлацията „ бута “ цените на строителните материали нагоре, както и на труда, в композиция с дефицита на работна ръка, няма по какъв начин да чакаме срив на цените на новото строителство, счита специалистът.

Освен това не са останали и доста качествени терени в четирите съществени градове, където се построяват комплекси, което също ще повлияе върху наклонността за растеж на цените в този жилищен сегмент, разясни той.

Според Мастиков по-сериозните ценови растежи ще задълбочат спада при продажбите и това няма по какъв начин да не рефлектира върху започването на нови градежи.

Жилищното строителство се приближава до „ златното “ си време
Най-големият размер сградно строителство е регистриран през 2007 година – 9,7 млн. квадратни метра застроена повърхност, което значи, че размерите в строителството предходната година последователно се доближават към „ златната “ за бранша година, означи специалистът.

През последните години жилищното строителство е главен мотор на тези растежи, като на сегмента се падат над 75 на 100 от стартираните площи и през актуалната година. Жилищната промишленост е с капацитет за напредък, добави специалистът.

София град продължава да е водач в този тип строителство и за предходната година в столицата се регистрира 28 % растеж с над 3,140 млн. квадратни метра стартирана разгъната застроена повърхност, което е със 700 000 квадратни метра повече.

Област Пловдив също се развива с бурни темпове през последните години, а за предходната е регистриран рекорден размер за района площи – над 1,4 млн. квадратни метра РЗП, минали в стадий за градеж, което е растеж от 5 на 100 по отношение на 2021 година, разяснява специалистът и добави, че в района се следи интензивно търсене на жилища.

Варна и Бургас заемат трето и четвърто място в строителния сегмент с наклонност на растежи – надлежно над 22 на 100 и 14 на 100.
В Стара Загора и София област са регистрирани над 260 000 квадратни метра нови площи стартирано строителство.

От лятото на 2022 година има известно балансиране на ценовите равнища на жилищата и анализаторите регистрират „ изстудяване “ при продажбите, тъй като купувачите стават по-предпазливи и поради упованията за прочут стопански спад в световен мащаб и заради наши неточни пазарни практики при продажба на зелено, разяснява специалистът.

Освен при жилищните здания, специалистът регистрира растеж и при ваканционните комплекти от над 12 % със стартирани 160 000 квадратни метра пощи.

Този сегмент се подрежда на четвърто място по развиване, само че нивата са надалеч от тези през 2008 година, когато се отчитаха по 2 млн. квадратни метра РЗП в Банско, по морето и другите курорти, разяснява специалистът.

Основни настоящи местоположения, които остават, са в областите: Бургас и Варна, Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и к.к. „ Св. св. Константин и Елена “, „ Златни пясъци “ и „ Ален мак “.

Офис площите бяха най-засегнати по време на пандемията, подсети специалистът, който регистрира, че за предходната година към този момент има, въпреки и нищожен, растеж от 4 на 100 и за 2022 година са стартирани 90 000 квадратни метра РЗП. Офис площите дружно със складовите са втори по значение на пазара след жилищата, тъй като тяхната добавена стойност към Брутният вътрешен продукт на страната в годините е в пъти по-голяма по отношение на останалите сегменти. При индустриалните и логистични площи специалистът регистрира растеж от 5 % за миналите 12 месеца, с РЗП от над 1,2 млн. квадратни метра. Едно от най-големите терзания за развиването на сегмента е обвързвано с наклонността за понижаване на популацията на страната и в частност на броя на стопански дейните хора, което, съгласно специалиста, удостоверява нуждата от целенасочена държавна политика за превъзмогването й.

 

За тази година се чака да бъде реализиран баланс сред търсенето и предлагането и ще стартира лека редукция на размерите на строителство, предвижда Мастиков и подсети, че за подготвяните вложения в строителството са нужни най-малко две-три години до реализация.

Промишленото строителство има капацитет за напредък тази година, изключително в подсегмента логистични площи – до 5 на 100, за жилищата оптималното ще е до десетина %, главно поради огромните комплекси.

Същевременно специалистът не изключи при възможна привнесена извън криза в България да се стигне и до спад до 15 % на стартирани нови градежи в страната.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР