Цените на имотите се повишиха сериозно през последните две години,

...
Цените на имотите се повишиха сериозно през последните две години,
Коментари Харесай

Готови ли сте да си купите имот?

Цените на парцелите се покачиха съществено през последните две години, като умерено може да се каже, че прибавиха над 20% към равнищата си. Това обаче единствено по себе си не трябва да е задоволителен претекст, с цел да ви накара да прибегнете към покупка на парцел.

Не забравяйте, че покупката на неподвижен парцел най-вероятно ще е най-голямата покупка, която ще извършите през живота си. Поради тази причина тя би трябвало да е направена стимулирано, осведомено и оптимално деликатно.

Абстрахирайте се от цените на парцелите и тяхното придвижване. Това, че жилищата са поскъпнали с 20% през последните две години, не значи, че ще продължат да нарастват със същите темпове и през идващите години!

Не се поддавайте на спекулациите на имотните брокери и строителните бизнесмени, че в този момент би трябвало да си купите парцел непременно, тъй като " видите ли парцелите ще нарастнат с още 20% през идващите две години "... Да, това може и да се случи, само че няма да е без да сме станали очевидци на действителен растеж на приходите и стопанската система най-малко със същите темпове. Защото цените на жилища зависят от доста фактори и не са изолирани в рамките единствено на търсенето и предлагането (и спекулирането).

Освен това всички видяхме какво може да се случи, когато растежът в цените на недвижимата благосъстоятелност " изпревари себе си " и стане несъразмерен (за информация погледнете към рецесията от 2008-ма година и периодическите рецесии на съвсем всеки 10 години).

Сега ще ви посоча няколко фактора, които в доста по-голяма степен да предопределят дали сте подготвен да станете притежател на неподвижен парцел отвън рамките на растежа в цените.

1. Заделили сте задоволително за първична вноска

Да имате спестявания в размер на препоръчваните от специалистите най-малко 20% от цената на парцела е сериозен фактор изключително за българите. Причината - лихвите по ипотечните заеми у нас, макар понижението си през последните години, не престават да са едни от най-високите в Европейски Съюз. Свидетелство за това е рекордния лихвен спред и рекордните облаги на банките у нас.

Казано с други думи, колкото повече сте икономисали, толкоз по-малък " безценен заем " ще ползвате. А лихвите могат да прибавят съществено към крайната сума, която ще ви излезе покупката на парцел.

2. Знаете тъкмо какви са опциите ви и какво можете да си позволите

При покупката на неподвижен парцел едно от най-важните неща е да имате действителна визия освен за потребностите, само че и за опциите си. Важно е да гледате парцели, които да дават отговор на вашите благоприятни условия и да не ги надвишават.

Ако прецените, че цените на парцелите сега са такива, че не можете да си позволите жилище по вашите потребности, то не трябва да вършиме покупката и да изпадате в положение на " свръхзадлъжнялост ".

Защото, в случай че си купите парцел с изтегляне на ипотечен заем, по който вноската е по-голяма от 40-50% от вашия месечен приход, то сте в сериозен риск да не можете да си покривате задължението (според кредитни експерти).

3. Нямате други обилни отговорности, получили сте авансово утвърждение от банката

Както към този момент съм споменавал, преди да методите към покупка на парцел с ипотечен заем, добре е да покриете всички останали отговорности и да получите " авансово утвърждение " от банката.

Това с изключение на, че ще е добра оценка на вашето кредитно положение, ще ви помогне да насочите всичките си старания към търсене на подобаващ парцел на " добра цена ". И в допълнение, няма да изтървете (заради липса на подсигурено финансиране) някоя страхотна оферта на имотния пазар, каквото се случва релативно рядко.

4. Имате и фонд за незабавни потребности

Освен да сте заделили задоволително за първична вноска, добре е да имате и спестени средства във фонд за " незабавни потребности ". Това ще ви даде успокоение, че в случай че нещо се случи с работата ви и краткотрайно останете без приход, няма да ви бъде лишен парцела от банката.

5. Не планирате да се местите през идващите 10 години

Покупката на парцел не е изключително " смислена ", в случай че не планирате да се задържите там, където живеете - най-малко 8-10 години. В противоположен случай животът чартърен може да е по-разумно и преференциално от финансова позиция решение, когато се включат всички разноски по придобиването и продажбата на един парцел. Особено в случай че то се прави с заем.

6. Нямате планувани огромни разноски в близко бъдеще

Добре е да помислите дали ще имате обилни разноски в идващите 5-10 години, преди да прибегнете към покупка на парцел. Това може да включва подпомагането на децата с разноските за лицей или по-сериозни медицински интервенции...

7. Контролирате финансите си

Важно е преди да методите към тегленето на ипотечен заем да сте сигурни, че финансите ви са в цялостен ред и изцяло сте ги овладели. Имате бюджет, който е реален и ви разрешава да заделяте не повече от 40-50% от прихода си за ипотечната вноска.

8. Искате да купите парцел, управителен от верни претекстове

Много са значими аргументите, заради които желаете да закупите парцела. Сред най-хубавите от тях са - нужда от повече пространство, тъй като броят на членовете на фамилията ви се е нараснал.

Не гледайте на парцела единствено като на инвестиция. Защото тази инвестиция първо, носи в исторически проект приход не доста по-висок от инфлацията. И второ, постоянно е обвързвана с доста належащо време и сила за нейното ръководство. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР