Цените на храните се увеличиха значително през 2022 г. в

...
Цените на храните се увеличиха значително през 2022 г. в
Коментари Харесай

България четвърта в ЕС по скъпи яйца

Цените на храните се усилиха доста през 2022 година в страните от Европейския съюз, а яйцата са един от артикули, поскъпнали най-значително, отбелязва Евростат.

Данните на статистическата работа на Европейски Съюз демонстрират, че при започване на тази година цените на яйцата се покачват приблизително с 30 на 100 спрямо януари 2022 година Тогава те са били със 7 на 100 по-високи от януари 2021 година

България е на четвърто място измежду страните от Евросъюза, в които през януари 2023 година яйцата нарастват най-вече по отношение на първия месец на миналата година (+72,4 на 100, по предварителни данни).

Най-висок ценови растеж при яйцата е регистриран в Чехия (+85 на сто), следвана от Унгария (+80 на сто) и Словакия (+79 на сто).

На другия полюс са Германия и Люксембург (по +18 на сто), и Австрия (+19 на сто), в които годишното повишаване на яйцата, въпреки и да е минимум измежду страните от Европейски Съюз, също е значително, отбелязва Евростат.   

От комерсиалната верига „ Лидл “ признаха, че има храни, които в магазините им в България са по-скъпи в сравнение с в техните търговски обекти в Германия. Става въпрос съответно за яйца, прясно мляко и кашкавал. Именно при тях покачването на цените през последната година е най-голямо.

Между цените в България и Германия най-голяма е разликата при кашкавала. В Германия кашкавал в магазините на “Лидл ” коства 13 лева за кг, а в България е 16,50 лева, сподели Драгомир Илиев, търговски шеф във веригата, оповестява " Труд ". От компанията са сравнявали артикули с най-ниски цени и с еднообразно качество. Тоест сравнявали са най-евтиния кашкавал в България с най-евтиния кашкавал със същото качество в Германия. На въпроса за какво в случай, че от началото на годината токът за бизнеса е поевтинял, цените на горивата са по-ниски, а няма спад на цените на кашкавала от комерсиалната верига обясниха, че кашкавалът е създаден през ноември при тогавашните цени на суровините и от този момент зрее, токът и горивата са поевтинели, само че пък има растеж на заплатите.

Литър прясно мляко в България коства 2,59 лева при 20% Данък добавена стойност, а в Германия е по-евтино - 2,25 лева при 7% Данък добавена стойност, демонстрират данните на комерсиалната верига. Като още веднъж са сравнявали най-евтиното прясно мляко у нас с това в Германия. Реално обаче цените на множеството марки прясно мляко в магазините у нас са на цени над 3 лева за литър. Ако махнем резултата на по-ниското Данък добавена стойност на най-евтиното прясно мляко в Германия, отново се оказва, че у нас то е по-скъпо.

Съществена разлика има и в цените на яйцата. В България минималната цена на яйцата във комерсиалната верига е 50 ст. за брой, а в Германия е 39 ст. за брой, в случай, че там Данък добавена стойност е 7 на 100. Дори да махнем резултата от особеното Данък добавена стойност, се оказва че яйцата в България са с 32% по-висока цена от тази в Германия. Причината за това е, че поради недостиг на яйца в страните от Европа е повишен износът на български яйца, което води до повишаване на цените и в България, разясниха от комерсиалната верига. Но за какво в Германия това не се случва не стана ясно.

Някои съществени храни у нас са по-скъпи от тези в Германия в случай, че съгласно публични данни на Евростат разноските на компаниите за един час работа в България са приблизително 7 евро, а в Германия разноските на бизнеса за един час труд са малко над 37 евро, или над пет пъти повече. Това значи, че заплатите на производителите на храните, на водачите, на служащите в складовете и магазините, както и на строителите, които построяват самите магазини, в България са пет пъти по-ниски от тези в Германия, само че има храни, които тук са по-скъпи.

За стоките от импорт за високите цени способстват спомагателните транспортни разноски. Но се оказва, че кашкавал, яйца и прясно мляко, създадени в България, са по-скъпи от същите храни, продавани в Германия. Причината в България да има по-скъпи храни са десетилетията на неслучени промени в аграрния бранш, разяснява Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на “Лидл България ”. Няма съответно подкрепяне на фермерите, добави тя. Субсидиите за животновъди и производители на зеленчуци в прилежащите страни Гърция и Румъния, както и в Германия, са по-големи от средствата, предоставяни на българските фермери. Освен това производството на съществени храни в страната не е задоволително, с цел да покрие търсенето, и сме подвластни от вноса. Част от проблемите в България е и неналичието на коопериране в земеделието. За да могат фермерите за доставят регулярно огромни количества земеделска продукция с непрекъснато качество на комерсиалните вериги, те би трябвало да се кооперират. Това в по-развитите страни е процедура от доста десетилетия, а у нас сходни образци са по-скоро необичайност.

От “Лидл ” са сравнили цените на 21 съществени храни у нас с тези в Германия. При четири от тях - два размера яйца, прясно мляко и кашкавал, цените в България са по-високи от тези в Германия. Останалите храни у нас са по-евтини. Прави усещане, че у нас доста по-евтин е хлябът. При 1,83 лева за кг у нас, в Германия цената е 4,26 лева Но цените на краставиците към този момент са доближили тези в Германия. У нас една краставица коства 2,69 лева, а в Германия - 2,72 лева, в случай, че Данък добавена стойност там е 7 на 100.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР