Цените на горивата по международните пазари са от една страна

...
Цените на горивата по международните пазари са от една страна
Коментари Харесай

Скъпият ток вдига цените на горивата. Чака ни тежка зима

Цените на горивата по интернационалните пазари са от една страна добра вест за производителите, а от друга - това е оптималното равнище за потреблението, изключително за към момента не добре дейния бизнес климат. Още през юни бяха достигнати равнищата от 80 $ за барел. Самите производители на черното злато не желаят да усилят добивите, с цел да поддържат цените. В същото време са задоволително търсещи да осъществят своя артикул. Затова и считам, че равнищата от 74 - 80 $ за барел са цени, които ще виждаме през идващите месеци. Това изясни пред 3eNews и Dir.bg Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация.

По думите му българския пазар на дребно изоставаше с 25 до 30 дни, по отношение на интернационалните цени в последните месеци.

" На международните пазари цените са в покачване от февруари до края на юни. И поради политическа неустановеност, упования за пандемия и други фактори, българският пазар изостана. Така при започване на юни имахме едни в действителност ниски равнища по бензиностанциите, по отношение на съответните дневни цени. И това бе главната причина да споделя, че в случай че цените на интернационалните пазари се задържат на тези равнища, то ще бъде обикновено у нас да се следи нарастване от 5-6 стотинки през юли ", изясни Терзиев.

Той отхвърли изказванието по какъв начин милионите пътуващи за море и почивки хора са пострадали от високите цени.

" Миналата година имаше намаляване на цените преди сезона. Това, което виждаме сега, като се махнат акцизите и Данък добавена стойност и като гледаме цените в прилежащите страни е явно. Трябва да е ясно на всички, че цените у нас са доста ниски и потребителят сега се възползва ", счита Терзиев.

В същото време и фирмите от бранша имат положителни обороти по отношение на равнищата им от предходната година. Тогава тези равнища на ползване бяха ниски поради пандемията.

" Очакванията за пазара са мои като на търговец на този пазар. Те не са плод на някаква загадка информация и ние желаеме да имаме постоянни цени, с резистентен пазар. "

Ръстът в цените на тока удари и търговците на горива

Повишението на електрическата сила също оказва съществено въздействие върху бизнеса ни, изясни още експертът.

" С терзание си представям какво ще се случва през ноември и декември, тъй като сега плащаме три пъти повече за ток, в сравнение с през предходната година. Тоест в случай че сега аз би трябвало да платя три пъти повече за електрическа енергия или би трябвало да затворя, или да увелича цените ", посочи Терзиев.

Само от високите цени на тока незабавно се усилват условно-постоянните разноски, което води до нужда да се търсят способи да се устоя комерсиалният обект. И тук разновидностите са два - единият път е да се обработват двойно по-големи количества гориво, с цел да се понижат условно-постоянните разноски. А другият вид е да се усилят цените на колонката.

" На всички е ясно, че няма по какъв начин на един свободен пазар на горивата внезапно внезапно да се вдигнат два пъти оборотите, не и без държавна поддръжка. И по този начин остава да се усилят разноските за прехрана и като се качат надценките ", посочи експертът.

Според него, при равни условия и относително една цена на петрола, в идващите няколко месеца и ще имаме постепенно повишаване. Това ще е поради високите непрекъснати разноски, което ще се придвижи върху цената на стоката. " Подобна е обстановката в Сдружението за съвременна търговия, леката промишленост. Просто високите цени на силата ще доведат до повишаване на цените. С какъв брой и по какъв начин тъкмо ще стане това не мога да кажа. Аз се надявам, че в случай че имаме една естествена пазарна среда и се разминем без сериозен локдаун, да успеем да понесем нарастването в рамките 2-3 стотинки за литър гориво. Но това са единствено моите очаквания ", посочи още Терзиев. По думите му повишаване обаче ще има и при природния газ и метана - всеки вижда по какъв начин в последните месеци се усилва цената на този тип различни горива.

А през зимата?

Специалисти към този момент приказват по какъв начин след 15-20 септември може да изпаднем в една четвърта вълна на ковид. Тези фактори ще окажат доста отрицателно въздействие на пазара през есенно-зимния интервал.

" При едно свито ползване е ясно какво ще се случи на пазара. От една страна колкото по-малко продаваш, толкоз по-висока би трябвало да ти е надценката, с цел да се издържаш. В същото време в случай че оборотът секне доста, то тогава се минава в " режим на самозапазване ", чиято цел е просто да се премине през тежкия интервал. В момента е доста мъчно - до момента в който не забележим резултата от сформиране на държавно управление и желанието или потребността да се пристъпи към ограничение на публичния живот.

А всичко това ще се случи при започване на отоплителния сезон през октомври и всички тези фактори основават доста незнайни. Дори в края на август ще бъде мъчно да се допусна какво тъкмо следва да се случи до началото на зимата във връзка с цените.

Европейското данъчно законодателство и CO2

В момента на европейско равнище всичко се върти към въглеродните излъчвания, които оказват отрицателно въздействие и върху българската енергетика. Ние започнахме да си приказваме за нездравословните излъчвания при цена от 12-13 евро на звук. Сега те към този момент са на равнища от над 50 евро/тон. А разликата за година и половина е към пет пъти. Така хипотезите в тази политика ще бъдат ясни в идващите няколко години. Едно е несъмнено обаче: Европа желае да се приспособява към проекта за ограничение с 55% на въглеродните излъчвания до 2030 година, по отношение на 1990 година Така ще се реализира индиферентност до 2050 година

Тази индиферентност обаче ще ни коства пари. Тя ще бъде пагубна за някои небогати нации в Европейски Съюз, даже и към Европейския съюз, счита Терзиев.

А стъпките с които Европа ползва цялото това мероприятие, към този момент не са бързи, ами са напряко в галоп. Нашите упования са потребителят да бъде осведомен, че " колкото сме зелени и колкото сме красиви ", има заплаха да останем " и толкоз пешеходни и в неспособност да се придвижваме ".

Аз виждам следното в този проект, който един ден посредством наставления и ограничения ще стане наложително изпълнителен. Първо, чакам в нашия бранш да се смени методът за установяване на акциза. Той ще премине върху въглеродното замърсяване - калоричност и гигаджуали. Това ще повиши от една страна цените, счита Терзиев.

В същото време се приказва за въглеродни излъчвания и тяхното закупуване от бизнесите, свързани с ползване на сила в превоза и постройките. Тоест в случай че вие сте транспортьор, ще би трябвало първо да платите по-висок данък, а по-късно да си закупите и квоти поради замърсяването.

Поскъпване на биогоривата

Третата част е смяна на оценката при потреблението на възобновими или различни горива. Това, което ние в последните 10 година назоваваме биогорива, все по-често се назовава към този момент хранително-вкусова индустрия. А задачата на Брюксел е от боклуци и замърсяване да вършим биогорива. А тези цени са в пъти по-високи от естествените биогорива. Ако се заприказва за произвеждане на синтетични горива от уловен въглероден двуокис и зелен водород и да заместят до 15-20 или даже 100% стандартните горива през 2050 година, то би трябвало да знаем няколко неща.

На първо място, производството на водород посредством електролиза ще коства към 6 лв. за кг. Ако приемем, че към този момент няма да се употребяват растителни масла и алкохол за биогорива, в случай че ще се търсят други източници за произвеждане от въглероден двуокис и зелен водород при доста непотребна сила в слънчеви и ветровити дни, то тогава оповестените от нас цени неотдавна, може даже да бъдат оптимистични, изяснява ръководителят на БПГА.

" Само един образец ще дам в днешно време за производството на биогориво от растителна олива като първо потомство гориво като рапицата да вземем за пример. Разликата с второ потомство биогорива е към 400-500 лв. на звук. И в случай че приемем, че до няколко години би трябвало да преминем към второто потомство биогорива, то цената ще се повиши. Да не приказваме, че и сега няма такова произвеждане на горива от второ потомство ", напомни Терзиев.

" Тук поражда въпросът кой ще заплаща тази сметка? Ако на европейския консуматор приходите са 4-5 пъти по-високи от нашите приходи, то при нас това прекосяване ще бъде сериозен проблем. Аз не съм уверен, че тези бързи ограничения на Европейска комисия ще доведат до сериозна реализация. И типично по брюкселски след 5-6 години ще кажем, че тези политики сътвориха други проблеми ", безапелационен бе той.

Според експерта концепцията за трансграничен въглероден налог е чудесна, само че у нас се запитвам по какъв начин тъкмо ще се случи това. Ако у нас вдигнем акциза, сложим едни съвременни възобновими горива и други нови технологии. А в това време от Република Турция ще идват по 1000 турски ТИР-а с цялостни резервоари. Те като страни отвън Европейски Съюз могат да вършат каквото си изискат. И какво ще се случи? Ще се развие черният пазар на горива. Същото е ситуацията на границата сред Румъния и Молдова.

" Тук безусловно ще стартира разнасяне на едни бидони в едни бусове, тъй като това ще бъде единствения метод да оцелееш ", разяснява Терзиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР