Цените на електронните винетки няма да се повишават. Гражданите да

...
Цените на електронните винетки няма да се повишават. Гражданите да
Коментари Харесай

Нанков: Електронните винетки няма да поскъпват

Цените на електронните винетки няма да се покачват. Гражданите да са спокойни . Това увери министърът на районното развиване Николай Нанков.

" На стадий внедряване и създаване на тол системата би трябвало да бъдат осъществени 2 характерни и доста значими действия за самото ѝ действие. На първо място изборът на обсег от републикански пътища, които ще попаднат под тол системата “, уточни районният министър.

" Разглеждани са разновидности от към 8 хиляди км, това са първокласните, второкласните пътища и автомагистралите, през вид до съвсем 75% от всички републикански пътища, който съм уверен, че няма да бъде определен “, добави още той.

" Втората доста значима задача е тарифирането, какви ще бъдат ставките за прекосяването по обособените пътища. Трябва да стане доста ясно на жителите, че тол таксата е единствено за тежкотоварните коли над 3,5 тона . З а леките коли остават винетките, само че не хартиените, които познаваме понастоящем, а електронните ", изясни Николай Нанков.

" Въведохме еластичен модел на погашение на системата. Това ще стане в границите на три години с по към 50 милиона лв. на година ", добави министърът.

Според него е " по-справедливо тежкотоварните коли да са по-натоварени финансово, тъй като разрушават пътищата повече. Завишенията на цените за тях ще са с към 7 пъти повече ".

Седем месеца е срокът за създаване на самата тол система и 12 за тестването ѝ, посочи Нанков в изявление за bTV.

" Системата се чака да проработи публично през 2019 година. Очакваме да имаме доходи от към 1 милиард лв. за година ", заключи министърът.

Припомняме, че през днешния ден, 15 януари, в министерството на районното развиване и благоустройството в наличието на министър Николай Нанков ще бъде подписан договорът за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа.

Тя ще бъде на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка).

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР