Цените на електроенергията за бизнеса на свободния пазар през последните

...
Цените на електроенергията за бизнеса на свободния пазар през последните
Коментари Харесай

Янев за кризата с тока на свободния пазар: Законът се нуждае от внимателен прочит

Цените на електрическата енергия за бизнеса на свободния пазар през последните дни доближиха рекордни равнища, някои компании оповестиха, че стопират енергоемки производства поради непостижимите цени и известна нормализация пристигна чак след активирането на общо три блока на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица – Изток 2 “. Ситуацията стигна до Народното събрание, където на блицконтрол беше министър председателят Стефан Янев.

„ Средната цена беше към 330 лева В момента междинната цена е към 250 лева Българският бизнес има съображение да задава такива въпроси, изключително тези, които се занимават с енергоемко произвеждане. Какво направи служебното държавно управление? Преди към 3 седмици беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система " Марица Изток " 2, в началото с един реактор, сега – три “, означи той.

По думите му не операциите на борсата, а търсенето и предлагането в Европа е факторът, който подвига цените.

„ Същият бизнес, който недоволстваше от т.нар скрита държавна помощ, в този момент е удовлетворен, че „ Марица – Изток “ работи “, означи министър-председателят. По думите му управлението на теца към този момент търси пазари и дълготрайни контракти: „ Пиковете в цените са поради сключването на краткосрочни контракти – ден за ден. Ако централата има контракти на сегашните цени, тя би могла да работи до края на годината без държавна помощ “.



Депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев уточни, че ТЕЦ2 не е работил пазарно досега, като не е предоставял задоволително ток, с цел да минимизира дефицита на пазара безусловно до последния миг и по този начин се е стигнало до пропуснати изгоди. „ БЕХ има право да се намеси, когато се касае за оперативната работа на всяко едно сдружение. Това е работа на енергийния холдинг, който през вчерашния ден се опита да саботира енергийния пазар “, безапелационен беше социалистът.

„ Проблемите в енергетиката са най-малко от 10 година Министерството на енергетиката не е в безтегловност, то ръководи тази миникриза с цените от неделя. В закона за енергетиката има потребност от деликатен прочит на избрани постановки “, означи Стефан Янев, като добави, че може би законодателят би трябвало да създаде и промени в текстовете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР