Цените на електроенергията, които скочиха навсякъде, стихват. Цените на стоките

...
Цените на електроенергията, които скочиха навсякъде, стихват. Цените на стоките
Коментари Харесай

Емил Хърсев изненада всички с прогноза за инфлацията у нас

„ Цените на електрическата енергия, които скочиха на всички места, стихват. Цените на стоките спадат. В съпоставяне с предходния месец в магазина даваме по-малко, това е въпрос на статистика. Ние сме в края на този развой ”, съобщи финансистът Емил Хърсев в ефира на НоваНюз. Очакванията му са цените на стоките да не продължат да порастват и инфлацията да стихне.

„ Връщане обратно няма да забележим, само че процесът стихва. Когато стартира една инфлационна вълна цените скачат бързо, само че се връщат постепенно, в случай че въобще се върнат.

Той разяснява и възобновяване на международната стопанска система от пандемията, което е обвързвано и със скок на инфлацията, която се усеща и в България. Хърсев акцентира, че Европейската комисия е намалила упованието за растеж на българската стопанска система, само че това не е поради ниския растеж на имунизацията.

„ Оценката е на общото състояние. Съществува консолидирано мнение, че България е в политическа рецесия, която няма да бъде решена и след тези избори. Само изтъквам, без да споделям мнението. Ако законът за бюджета не бъде признат до края на годината и ние влезем в един относително непостоянен финансов проект, ще се продължи да се съблюдава това, което е признато. Актуализацията на пенсиите е въпрос на едно ново решение ”, сподели финансистът.

Служебният кабинет емитира нов дълг от половин милиард лв.. Според Хърсев няма изненада в това изтегляне на дълг. „ Струва ми се, че дълг от 2 милиарда лева не е изключено да бъде изтеглен до края на годината. Известен сътрудник предизвести, че в обновения бюджет са заложени разноски, които следва да се финансират с част от сумите, които следва да получим по Плана за възобновяване. Очевидно, защото не сме показали Плана и той не може да бъде одобрен, тези пари няма да влязат. Следователно това е един предупреден дълг ”, уточни финансистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР