Цените на едро (на храните - бел. ред.) падат, цените

...
Цените на едро (на храните - бел. ред.) падат, цените
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Цените на храните на едро падат, цените на дребно спряха да растат

Цените на едро (на храните - бел. ред.) падат, цените на дребно стопираха да порастват. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов на въпрос на публицисти, откакто даде старт на строителството на нов цех на френската компания " Малтери Суфле България " в Плевен.

 

" В момента виждаме доста промоции, само че не е това, което търсим като резултат – те са краткотрайни, а ние търсим трайно понижение на цените ", добави той в отговор на въпрос какво се вижда през платформата за цените на храните, която служебното държавно управление направи.

 

По думите му прозрачността, която подсигурява уеб сайтът, показвайки всички процеси по какъв начин се развиват, настрана законодателните начинания, които се подхващат и контролът, който способените органи реализират ще имат резултат. Работим с комерсиалните вериги, те схващат казуса, по-скоро няма някаква опозиция, и в последна сметка задачата ни е да подсигуряваме на българските жители обективни цени, акцентира министър Стоянов.

 

На въпрос на Българска телеграфна агенция за положението на стопанската система с днешна дата, той съобщи, че то е доста по-добро от това, което се чува в обществото. На фона на толкоз рецесии е обикновено хората да имат възприятието, че нещо не е наред. Но в последна сметка ние би трябвало да гледаме числата. Числата са отличен растеж за предходната година. Хубавото е, че той е резистентен въз основата на голям растеж на износа – близо 40 %, във времена, в които пазарът в Западна Европа като цяло спада. Очевидно е, че българските компании печелят нови пазари, нови пазарни ниши – растежът пораства с над 38 %, разяснява Никола Стоянов.

 

Министърът на стопанската система посочи, че това продължава и в първите месеци на годината. Според него българските компании са посочили, че са доста гъвкави, на фона на световното равнище, където нещата не стоят добре. По думите му прогнозите на Световната банка са такива, тъй като световната вероятност пред пазарите не е добра. " Българската стопанска система стои добре  - главният проблем пред нея е неналичието на задоволително фрагменти. Посланията на работодателите са, че безусловно липсват хора за всичко. Краткосрочната мярка е импорт на работна ръка. Нужно е възстановяване на образованието в България. Работим да създадем огромен народен план за дуално образование - има интерес за това и би трябвало да дадем вероятност на децата в България ", сподели още министър Никола Стоянов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР