Цените на двата основни сорта петрол в рамките на сутрешната

...
Цените на двата основни сорта петрол в рамките на сутрешната
Коментари Харесай

Петролът поскъпва в очакване на данните за запасите на САЩ

Цените на двата съществени сорта нефт в границите на утринната търговия се покачват, сочат данните. Участниците на пазара преценят данните за инфлацията в Съединени американски щати и чакат седмичния доклад за запасите от горива в страната.

Цената на януарските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures се покачват до 82,99 $ за барел – плюс 0,52 $ или 0,63%. При затварянето на предходната търговия договорите за този вид поевтиняха до 82,47 $ за барел.

Фючърсите за декември за петрола вид WTI на нюйоркската борса нарастват до 78,70 $ за барел – с 0,44 $ или 0,56 %. На предходната сесия цената по тези контракти остана без смяна на равнище от 78,26 $ за барел.

Пазарът регистрира данните на Международната организация за енергетика (МАЕ), която в отчета си, оповестен във вторник увеличи прогнозата си за растеж на търсенето на нефт в света през 2023 година със 113 хиляди барела дневно до 2,367 млн.барела дневно. Това значи, че упованието е международното търсене през тази година да е от порядъка на 101,96 млн. барела дневно.

Участниците правят оценка и данните на Американския институт за нефт, съгласно който през миналаат седмица запасите от горива в Съединени американски щати са се нараснали с 1,34 млн. барела.

Темпът на растеж на потребителските цени (индексът CPI) на Съединени американски щати за октомври се е свил с 3,2% в годишно изражение от 3,7 % през септември, съгласно министерство на труда. Базовата инфлация (CPI Core), която не регистрира динамичността на питателните артикули и енергоносителите се забавя до 4% от 4,1% месец по-рано. Консенсусната прогноза на специалистите, интервюирани от Trading Economics планува намаляване на инфлацията до 3,3% и опазване на темповете на растеж на показателя CPI Core на равнище от 4,1%.

Данните за динамичността на инфлацията се правят оценка деликатно от Федералния запас при взимането на решение за паричната политика.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР