Цената ориза достигна 12-годишен връх в световен мащаб, съобщи Световната

...
Цената ориза достигна 12-годишен връх в световен мащаб, съобщи Световната
Коментари Харесай

Цената на ориза достигна 12-годишен връх в световен мащаб

Цената ориза доближи 12-годишен връх в международен мащаб, заяви Световната организация по прехраната. На интернационалните пазари 45 кг непреработена зърнена просвета се търгуват за към 16,5 $ – най-високата цена за последните 12 години.

В България за последната седмица кг ориз на едро нарастна с 10 стотинки и към този момент е 3,30 лева, защото го внасяме и се влияем от цените на международните пазари.

Причината е слабата годишна продукция и възбраната, която Индия наложи върху износа на зърнената просвета. 40% от международния експорт на ориз е точно оттова.

Мусоните в Индия тази година пристигнаха по-късно и бяха по-слаби, надлежно и реколтата от ориз не е добра. За да запазят продукцията евтина за 1,3 милиарда души население, управляващите там не разрешиха износа му.

България също създава ориз, само че половината от реколтата ни се изкупува от Турция, още до момента в който пораства на равнищата. Съответно това води до недостиг в България и потребността от вносен артикул.

Поскъпването на ориза в международен мащаб е тревожна вест за популацията на Азия, където той е съществена храна. В България консумираме най-вече пшеница и по тази причина експертите успокояват, че  не се чака фрапантен скок на цената.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР