Цената на златото в четвъртък сутринта спада на фона на

...
Цената на златото в четвъртък сутринта спада на фона на
Коментари Харесай

Търсенето на злато спада под натиска на растящия долар

Цената на златото в четвъртък сутринта спада на фона на растежа на $ по отношение на международните валути. Инвеститорите реагираха бурно на данните за рекордната от над 40 години инфлация в Съединени американски щати, което старания упованията за внезапно повишение на лихвения % от Федералния запас.

Данните от днешната утринна търговия, демонстрират намаляване на цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex с 9,05 $, или с 0,52%, до 1726,45 $ за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по з1726,79 $ а унция, осведоми Ройтерс.

В същото време септемврийските фючърси за среброто поевтиняха с 0,8% до 19,04 $ за унция.

Доларовият показател (обменният курс по отношение на кошница от валути на шест страни - основони търговски сътрудници на САЩ) в четвъртък сутринта набъбна с 0,43%, до 108,42 пункта. Поскъпването на $ прави златото по-малко преференциално за покупка от притежатели на други валути.

Забележимо въздействие върху покупко-продажбите с жълтия метал оказа статистиката за инфлацията в Съединени американски щати, оповестена в сряда. През юни годишната инфлация в страната се форсира до 9,1% на годишна база след 8,6% месец по-рано. Цифрата през юни е най-високата от ноември 1981 година.

Статистиката доста ускори упованията за повишение на лихвите. Според CME Group съвсем 82% от специалистите считат, че след резултатите от юлската среща на Фед дисконтовият % ще бъде нараснал едновременно със 100 базисни пункта - до 2,5-2,75%. Преди публикуването на статистиката, към 91% предвидиха нарастване от единствено 75 базисни пункта. Традиционно повишението на лихвите поддържа $, което е отрицателно за търсенето на злато.

" Ще имаме потребност от доста по-евтин $ за златото, с цел да има постоянен фактор за по-нататъшен напредък. Инвеститорите се обръщат повече към $ от златото като сигурен актив ", цитира Bloomberg стоковия анализатор на Fat Prophets Дейвид Ленъкс, който разяснява реакцията на пазарите към статистиката за инфлацията в Съединени американски щати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР