Цената на руския газ за Молдова от 1 октомври 2019

...
Цената на руския газ за Молдова от 1 октомври 2019
Коментари Харесай

Молдова получава от 1 октомври отстъпка от 10-15 долара за газа от Русия


Цената на съветския газ за Молдова от 1 октомври 2019 година ще се намали от актуалните 235 $ за 1000 куб м с 10-15 $. От 1 януари отстъпката може да доближи до 45-50 $, а от 1 април – 70 $. Това е декларирал президентът на Молдова Игор Додон на конференция след визитата си в Русия. В събота той сподели, че в границите на срещата си с съветския водач Владимир Путин се е договорил за понижаване на цената на доставките на природен газ за страната.

След миналогодишното намаляване е включена цена на газа от 168 $ в цените, а действителната цена е 235 $ и повишаването на цените трябваше да е с 45-50 %. Договорихме се от 1 октомври отстъпката да е 10-15 $, а крайният механизъм ще ни даде опция да не покачваме цените за газа през тази година, а през идната, от 1 януари цената може да поевтинее с 45-50 $, а от 1 април може да стане със 70 $ по-ниска “, е обяснил президентът, представен от организациите. Според уточнението, настоящият контракт за доставка на газ изтича в края на 2019 година и за Молдова би било преференциално да продължи настоящото съглашение, с цел да избегне покачването на цената на горивото.

„ Що се касае по въпроса за преноса на газ – към днешния ден имаме три разновидността, само че няма да описвам в елементи за тях. Но аз съм убеден, че от 1 януари 2020 година ние ще имаме газ “, е добавил Додон, съгласно Прайм.

Молдова получава синьо гориво от „ Газпром “ по контракт, подписан още през 2008 година, като цената на газа се образува според от цената на петрола на международните пазари. Действието на контракта завършва на 31 декември таза година. Наскоро Додон разиска обстановката с доставките на газ с вицепремиера на Русия Дмитрий Козак, а също така изпрати до съветските ръководещи публична молба за разискване на опциите за даване на отстъпка от цената за Молдовската Република.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР