Цената на природния газ в Европа падна под 1 500

...
Цената на природния газ в Европа падна под 1 500
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа падна под 1500 долара за 1000 куб. м за пръв път от 29 юни

Цената на природния газ в Европа падна под 1 500 $ за 1 000 куб. м . по време на днешната търговия. Това се случва за първи път от 29 юни насам, сочат данни на основаната в Лондон борса ICE. Общият спад на цената на газа от началото на деня е 6,5%.

Цената на ноемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия спадна до 1 468 $ за 1 000 куб. м , или 146 евро за MВтч (въз основа на настоящия обменен курс евро-долар, цените на ICE са показани в евро за MВтч).

Понижаването на цената на газа идва в миг, когато европейските подземни газохранилища наближават оптималния си потенциал за предпазване - те към този момент са запълнени съвсем 91 %. Държавите - членки на Европейски Съюз към този момент поеха ангажимент да запълнят най-малко 80% от своите складове за природен газ до зимата на 2022-2023 година и 90% до всички последващи зими.

Освен това на територията на Европейски Съюз се откри относително топло време, а междинният дял на вятърните генератори в производството на електрическа енергия се увеличи доста - до към 13,5 % през септември и над 20 % от началото на октомври . Растежът му води до по-слабо потребление на газ за семействата и индустрията, което, от своя страна, форсира натрупването на ресурси.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР