Цената на пресните картофи, която стресна купувачите продължава да го

...
Цената на пресните картофи, която стресна купувачите продължава да го
Коментари Харесай

Цените падат, но само на хартия. Джобът на българина изтънява все повече и повече с всеки изминал ден

Цената на пресните картофи, която стресна купувачите продължава да го прави. В началото бяха пуснати на пазара за 15 лв., а в този момент цифрата е спаднала на към 10-12. Експертите обаче настояват, че това е обикновено по това време на сезона. В същото време има голям дефицит на остарели картофи, които са най-търсени от потребителите, тъй като са доста по-евтини - костват под 2 лв. за кг. Напоследък в магазините се оферират дребни и некачествени компири, които не стават нито за белене, нито за ястие. Експертите настояват, че просто количествата на остарели картофи са изкупени и изконсумирани, по тази причина обстановката е такава.

 

Пак поради сезона цените на малините, ягодите и гроздето, са толкоз високи. Купичка ягоди от 500 година сега вървят по към 7-8 лв.. Килограм грозде, е над 10 лв., то е основно импорт от Индия. Българските купувачи обаче са удовлетворени, че избор на ябълки има всевъзможен – има и български, и македонски плод, напълно задоволително за пазара.

 

Ниска е цената на лимоните - към 1,50 лв. за кг на едро, което се дължи отново на вноса – свръхпроизводството в Турция, откъдето ги внасяме. Гръцките са по-хубави, само че са по-скъпи.

 

Донякъде купувачите се радват на много по-ниската цена на олиото – сега бутилка Калиакра да вземем за пример се предлага за към 3.80 лева в огромните магазини, което е добра цена на  фона на предходните от 5 лв. за литър.

 

В същото време стоките с високи и доста високи цени са стотици. Месото върви скъпо – свинската пържола държи твърдо цена над 14 лв., като вратната тук-там се предлага и за 16 лв. за кг. Поскъпна и каймата, която до неотдавна вървеше към 8-9 лв., а в този момент се продава на 12 лв. за кг, смесената с телешко пък е още по-скъпа.

 

Продължават да парят и цените на сиренето, кашкавала, маслото, изобщо на млечните творби. Около 30-35 лв. за кг коства кашкавалът.

Около 20 лв. за кило е цената на положителното сирене. 

Дори държавната „ Ел Булгарикум ” качи цените фрапантно преди месец, откакто известно време оферираше продукцията си на търпими цени.

 

Пазарни специалисти са безапелационни, че не може да се приказва за съществено и трайно намаляване на цените. Такъв развой може да се регистрира едвам след 2 месеца, когато към този момент ще влезем в различен сезон. В края на май към този момент ще стане ясно дали цените в действителност спадат, безапелационни са икономисти.

 

В същото време финансисти припомниха, че страната ни следва да извърши критерия инфлация за Еврозоната, който не покриваме, както и финансовият министър Асен Василев призна. Затова и би трябвало да бъде регистриран спад в инфлацията.

Тръгнаха и спекулации, че някои браншове са натиснати да понижат цените с тази цел. Все по-сигурно е, че България няма да успее да вкара еврото от 1 януари 2025 година и най-вероятно това ще се случи или от 1 март, или от 1 юни.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР