Цената на петрола бързо и устойчиво се повишава на фона

...
Цената на петрола бързо и устойчиво се повишава на фона
Коментари Харесай

Цената на петрола расте, а Саудитска Арабия не бърза да се намесва

Цената на петрола бързо и стабилно се покачва на фона на глобите, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Москва е вторият по величина петролен експортьор в света, което е и главната причина за суматохата на пазарните участници, написа CNN.

Много от тях си задават въпроса дали Саудитска Арабия ще се намеси, с цел да попълни очертаващия се недостиг в предлагането, само че, най-малко към този момент, това наподобява малко евентуално.

Кралството може да помогне за понижаването на международните цени на петрола, които се повишиха до най-високото си равнище от 2014 година насам. Саудитска Арабия има потенциал да усили производството с 2 милиона барела дневно, съгласно старшия вицепрезидент на консултантската компания Rystad Energy Клаудио Галимберти.

Но държавното управление на Саудитска Арабия съобщи по-рано тази седмица, че Организацията на страните експортьорки на нефт би трябвало да се придържа към проекта си за последователно увеличение на производството. Това значи, че пазарите няма да получат огромно нарастване на предлагането едновременно.

„ Засега от ОПЕК не желаят да се "набиват на очи " “, разяснява пред CNN анализаторът на Energy Aspects Ричард Бронз.

Русия изнася сред 4 и 5 милиона барела недопечен нефт дневно. Докато глобите, оповестени от Запада, нямат за цел да ударят енергийния бранш на Русия, огромните задгранични петролни компании се отхвърлят от начинанията си в страната, а търговците заобикалят съветските доставки, макар че сега те се търгуват с голяма отстъпка, в това число и поради срутва на рублата.

„ Много купувачи и техните банки са внимателни, тъй като към момента чакат цялостните правни детайлности, свързани със глобите, които към този момент бяха оповестени обществено “, счита Бронз.

Това основава опасения за сериозен недостиг в предлагането, които водят и до повишение на цените. Фючърсите на петрола от сорта брент тази заран нарастнаха с близо 6% до равнище от близо 111 $ за барел. В началото на тази година те се търгуваха за78 $ за барел, а преди година бяха на равнище от 63 $ за барел.

Саудитска Арабия може да се намеси. Обединените арабски емирства разполагат с 1.1 милиона барела дневно свободен потенциал, съгласно Rystad Energy. Но към този момент желанията на ОПЕК са да продължи да прибавя единствено по 400 000 барела нефт дневно към пазара всеки месец, до момента в който чака да види по какъв начин ще се развие рецесията.

„ Това, което ОПЕК сподели до момента, е, че не обичат да вземат решенията си въз основа на нестабилна информация и на краткосрочни събития “, споделя Клаудио Галимберти от Rystad.

По думите му, някои купувачи, изключително от Китай и Индия, биха могли да се върнат към покупките на нефт от Русия, откакто имат повече изясненост по отношение на въздействието на глобите върху енергийната промишленост. Някои европейски рафинерии, преработващи съветски недопечен нефт и разчитащи на по-дългосрочни контракти, също биха могли да продължат да получават своите доставки.

Това би оказало по-малък напън върху страни, като Саудитска Арабия, да трансформират политиката си, даже в случай че са изправени пред интензивното лобиране от страна на Запада за оказване на помощ на пазара.

Кралството също по този начин желае да избегне гнева на Русия, с която си сътрудничи в границите на по-широката група производители, известна като ОПЕК+.

„ Политиката е сложна за доста от членовете на ОПЕК. За тях са значими стратегическите връзки с Русия, тъй че от политическа позиция не биха желали да се постанова да избират страна “, споделя Бронз.

Нежеланието на Саудитска Арабия да се намеси е главната причина Уолстрийт да счита, че цените на петрола ще продължат да се повишават, в случай че войната в Украйна се проточи. Goldman Sachs неотдавна увеличи едномесечната си прогноза за цената на брента до 115 за барел и предизвести, че това може да бъде и консервативно очакване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР