Цената на първата отсечка близо до Лос Анджелис е 10

...
Цената на първата отсечка близо до Лос Анджелис е 10
Коментари Харесай

По-бързи от охлюв: тунелните машини на Мъск

Цената на първата права покрай Лос Анджелис е 10 милиона $

Тунелът на Илон Мъск под община Хоторн покрай Лос Анджелис (снимка: Boring Company)

Милиардерът-предприемач Илон Мъск направи малко обществено показване на първия тунел, приключен от неговата компания за подземно копаене, основана преди две години. На смешка той сподели, че машините са били „ малко по-бързи от охлюв “.

В 30-минутна презентация Мъск разказа новоизградения тунелен сегмент с дължина 1,83 километра като пробив в евтината технология за бързо подземно копаене на тунели, предизвикан от неговата млада „ тунелна “ компания – Boring Company.

Тунелът се разказва като първа стъпка към създаване на нова, високоскоростна и подземна мрежа, способна да смъкна транспортните средства от улиците и да ги придвижва с към 200 км/ч. Но основаването на такава мрежа към момента има да извърви дълъг път, отбелязва Ройтерс.

Новият тунел е изкопан по трасе, което не минава през Лос Анджелис, а под дребната близка община Хоторн, където се намират седалищата на компаниите на Мъск – Boring Company и SpaceX.

Цената на правата е 10 милиона $. Тази сума включва изкопните действия, вътрешната инфраструктура, осветлението, вентилацията, системите за сигурност, връзките и трасето. Това, съгласно Мъск, е много по-малко от копаенето на тунел по обичайния способ, което може да коства до 1 милиарда $.

Електромобил Tesla на релси в тунела на Илон Мъск (снимка: Boring Company)

Прокопаването е осъществено, съгласно Мъск, посредством няколко нововъведения, свързани с понижаване на разноските, в това число по-мощни сондажни машини, изкопаване на по-тесни тунели, ускорение на отстраняването на мръсотията и по едно и също време копаене и укрепване.

Бизнесменът не пропусна да се пошегува във връзка изказванието, че машината на Boring Company копае тунели 14 пъти по-бързо спрямо типичната тунелна машина. „ В идеалния случай ние сме малко по-бързи от охлюв “, сподели Мъск.

И въпреки всичко, визията на Мъск за придвижването посредством тунели може би е в действителност е най-хубавата за превоза на бъдещето. Ако в мрежа от подземни тунели можем да се придвижваме с коли, които се ръководят независимо, чисто – с помощта на електрическото задвижване, и с висока скорост, то горе, на повърхността на земята, ще има повече място за нас, хората, и градовете ни няма да са подчинени на правилото, че „ колата е цар “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР