Цената на индустриалния ток влиза за обсъждане в парламента. Депутатите

...
Цената на индустриалния ток влиза за обсъждане в парламента. Депутатите
Коментари Харесай

Депутати ще нищят състоянието на свободния пазар за електроенергия след недоволство на бизнеса

Цената на индустриалния ток влиза за разискване в Народното събрание. Депутатите от енергийната комисия ще разискват положението на свободния пазар за електрическа енергия и евентуални  законодателни промени в бранша.

Поводът е недоволството на едрия бизнес против моментните пикове в цената на тока. По данни на работодателите в избрани дни цената на силата е скачала с към 100 %. Бизнесът настоя за незабавни ограничения от страна на страната.

Ресорният министър Теменужка Петкова, обаче съобщи пред Нова телевизия, че спекулации с цената на тока изрично няма.

Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър експерт и си прави добре работата. Министър Петкова не отговори на обвиняванията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в интерес на огромен енергиен състезател на борсата. И предложи за по-голяма прогнозируемост бизнесът да подписва дълготрайни контракти за доставката на ток.

„ Българският бизнес е извънредно значим за нас. Той има опция да получава понижение от цената на електрическата енергия още от края на 2015 година. Нашето държавно управление взе доста ясно и изрично решение за това, бизнесът да може да употребява държавна помощ, която европейското законодателство разрешава. Тя е обвързвана с разноските, които се вършат по отношение на силата от възобновими енергийни източници, които влизат в съставния елемент на цената на еликтроенергията ”, уточни Петкова.

„ Стотици са компаниите в България, които се употребяват от тази отстъпка. В рамките на тази съставния елемент отстъпката доближава до 85% ”, сподели още тя.

Петкова изясни, че пазарът на електрическа енергия в България е разграничен на два сегмента. „ Единият е пазарът за битови консуматори, на който цената се дефинира от КЕВР и дребният бизнес, който е причислен към мрежи ниско напрежение. Бизнесът и промишлеността от 2012 година купува своята електрическа енергия от свободния пазар ”, уточни тя.

По думите й от 2016 година у нас има борса за търговия с електрическа сила. „ Тя разполага с три платформи за търговия – „ ден напред ”, платформа за търговия в границите на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем, това се следи при започване на всеки месец, се случва в търговията „ ден напред ” ”, безапелационна бе тя.

Според Петкова тя не е платформа, на която бизнесът би трябвало да закупува своята електрическа сила напълно. „ По-предвидимо и стабилно като решение е да се закупува сила на платформата въз основата на двустранни контракти, а на платформата „ ден напред ” би трябвало да се закупуват количества сила, които в избран миг не доближават ”, безапелационна е Теменужка Петкова.

Министър Петкова  не отговори на обвиняванията на бизнеса, че се позволява еднакъв състезател в лицето на Христо Ковачки, да узурпира през компании задачите количества, тъй че да вдигне цената на електрическата енергия до рекордни равнища.

„ Това е свободен пазар, на който единственият регулатор е търсенето и предлагането. Ако отворите цените на борсата в района за през днешния ден, ще видите, че България е с най-ниската цена на електрическа сила за платформата „ ден напред ”, сподели тя.

„ Всеки един участник в пазара или консуматор на сила, който разполага с някакви данни за несъмнено необичайно държание на избрани играчи на пазара, има опция да подава подобен сигнал до КЕВР, която има всички пълномощия да проверява сходни случаи ”, уточни още Петкова.

Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър експерт и си прави добре работата.  „ Той е към този момент пета година изпълнителен шеф и оглавява НЕК.  Безспорно е човек, който има опит. Професионалист е в тази област. НЕК мина през доста тежки моменти през последните години. Смея да настоявам, че господин Илиев се справяше безусловно съответно и добре със обстановката ”, безапелационна бе тя.

Миналата седмица стана ясно, че огромни предприятия в страната стопират работа, поради високата цена на тока. Някои компании пък още от сряда работят с понижени мощности. Причината е неведнъж увеличената цена на тока на свободната енергийна борса. Цената в четвъртък варираше към 132 лева за мегават час, което е съвсем два пъти по-скъпо от междинните цени на тока в Европа.

При продължаваща неустановеност в цената на тока, бизнесът сигнализира за огромни загуби и предстоящи банкрути. Бизнесът упорства за инспекции в държавната енергетика, поради подозрения за спекулативно високи цени.

„ Цената, която нас ни интересува е от 8.00 до 20.00 часа. Това е времето, през което ние работим. За него ние плащаме 162 лева за мегават час. Като сложим и 53 лева такси, които ние плащаме, цената става 212 лева Това значи гибел за бизнеса ”, разяснява Стоян Начев от " Металик " АД.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР