Целта ни е да има максимално присъствено обучение, но има

...
Целта ни е да има максимално присъствено обучение, но има
Коментари Харесай

Децата остават в училище до последна възможност

" Целта ни е да има оптимално присъствено образование, само че има прагови стойности – би трябвало да има над 20% възпитаници, които са с COVID-19 или грипоподобни признаци, с цел да се затвори цялото учебно заведение. Но въпреки всичко имаме вярата, че обстановката няма да се утежни толкова``, съобщи в изявление за бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той обаче заяви, че процентът на инфектираните възпитаници е 6-7 пъти по-нисък от този на броя на популацията.

На този стадий не се изисква носенето на маски в образователния развой, само че в случай че има един инфектиран, се карантинира цялата паралелка. Като цяло ограниченията остават същите, особеното ще бъде на двора, където учениците ще би трябвало да бъдат с маски, защото там другите паралелки се смесват много.

В Търговище бе преминат прагът на тревога поради смъртния случай на преподавател. Като цяло обстановката е тревожна в Търговище. На национално равнище имаме към 550 молби от родители, които са поискали децата им да минат на електронна форма на образование. Разбира се, всички сме обезпокоени, обаче до един стадий това терзание е потребно, тъй като по този начин се съблюдават ограниченията от всеки един от нас, сподели още министър Вълчев.

Той разгласи, че друга цел на просветителното ведомство е до края на годината да има компютър във всяка образователна стая, като за момента просветителната система разполага с близо 80 000 настолни компютъра.

Есенната почивка се удължава с един ден, само че не обмисляме удължение на междусрочната почивка или на коледната, уточни той.

По отношение на ниското възнаграждение във вузовете Красимир Вълчев разясни, че в университетите има пари, само че огромна част от тях поддържат губещи специалности и по този метод парите се разпиляват в други пера и по този начин не отиват при преподавателите.

По-важни са минималните заплати, с цел да се привлекат младите преподаватели в университета. Целта е следващата година главната заплата на асистентите във висшите образователни заведения да стане 1300, или чисто това е към 1000 лв., означи в умозаключение просветителният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР